Plantalech presenta ‘Cendrera de somnis’ a la Capella dels Dolors de Vilafranca
Deu pintures creades per l’artista vilafranquí que volen reflexionar sobre uns somnis, uns projectes i uns desitjos
Aquest divendres, a les vuit del vespre, s’inaugura una instal·lació pictòrica de Fèlix Plantalech a la Capella dels Dolors, el nou espai expositiu que portarà l’equip de Vinseum. Sota el títol ‘Cendrera de somnis’ l’artista vilafranquí presenta fins al 20 de novembre un projecte que neix de l’experiència del confinament durant la primavera de 2020 i dels sentiments, reflexions i vivències d’aquells dies en què tot es va aturar per a gairebé tothom. El resultat són deu pintures creades per Fèlix Plantalech que volen reflexionar sobre uns somnis, uns projectes i uns desitjos que no sempre es poden dur a terme.
L’artista també ha comptat amb la col·laboració del professor de filosofia Jesús Gomez, qui va escriure Invitació al silenci, un text que reflexiona sobre el silenci, el temps, la vida… i que acompanya les pintures.
Tot i que Plantalech va iniciar aquest projecte just després de sortir del confinament i que el procés creatiu es va prolongar fins a finals de l’any 2020, les obres no s’havien exposat fins ara.
Vídeos i textos
A l’exposició, el visitant podrà gaudir de les deu pintures acompanyades d’uns audiovisuals realitzats per Pep Puig on es reciten fragments dels textos de Gómez. El projecte també inclou una publicació a mode de catàleg, titulada Cendrera de somnis, on es recullen les pintures de Plantalech, el text de Jesús Gomez i un poema de Sílvia Amigó. El llibre ha estat editat per Andana Edicions i estarà a la venda a la mateixa exposició i a la llibreria del museu.
Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca, Fusteria Batlle, Llopart, Pellissa Ràfols i Rius i Rius.
Un llarg bagatge
Fèlix Plantalech va estudiar a l’Escola Eina de Barcelona i va assistir a tallers de pintura i escultura impartits per destacats artistes catalans.
Ha exposat a dins i fora del país, a Vilafranca del Penedès, Barcelona, Madrid, Andorra la Vella o Suïssa, entre d’altres, i ha treballat amb les galeries Palmadotze i Verena Hoffer i ha participat en diverses exposicions i fires internacionals com Arco (Madrid) i Artissima (Torí, Itàlia).
També ha realitzat diverses intervencions pictòriques i escultòriques en espais públics com ‘Estranys al Paradís’ (Capella de Sant Joan, Vilafranca del Penedès, 1999), ‘Fruits del Sol’ (Espai Guinovart, Agramunt, 2000), ‘Fragment de paisatge’ (Rotonda de circumval·lació, Vilafranca del Penedès, 2008) o ‘Penedès Filferrat’ durant la capitalitat cultural de Vilafranca (2015). La seva darrera exposició individual va ser l’any 2019 a la galeria a Palmadotze on, amb el títol d’‘En trànsit’, va participar en la celebració del trentè aniversari de la galeria vilafranquina.
L’any 2021 va rebre l’encàrrec de dissenyar el vitrall del rosetó lateral de la basílica de Santa Maria de Vilafranca, on l’artista va voler expressar l’alegria de viure tot inspirant-se en l’obra ‘La Danse’, d’Henri Matisse.
Actualment també es pot veure a la Torre de Moja la intervenció artística ‘Digueu-me per què’, inspirada en la cançó del mateix títol de Guillermina Motta, i que es podrà visitar fins al 25 de setembre.