‘Alcem la copa’ a la capella de Sant Pelegrí, un tast del què serà el nou Vinseum

25/08/2022 - 17:59h

L’exposició permanent del museu tanca portes el 4 de setembre per iniciar-ne el desmuntatge i amb la mirada posada al maig del 2023 quan obrirà portes el nou equipament

Vinseum inaugura aquest divendres, a les 20 hores, l’exposició ‘Alcem la copa’ que quedarà instal·lada a la capella de Sant Pelegrí fins al 30 d’abril del 2023. Aquests dies de festa major són els darrers per poder visitar l’exposició permanent de Vinseum al Palau Reial, que a partir del 4 de setembre tancarà definitivament per iniciar-ne el desmuntatge l’endemà. I mentre no arribi el maig de l’any que ve, quan està previst inaugurar el nou Vinseum, es proposa aquesta exposició temporal de 110 metres quadrats per anunciar i celebrar el nou Vinseum. La mostra desvela les novetats del futur equipament i vol ser un tast del caràcter, el color i el sabor que tindrà el nou Museu de les Cultures del Vi de Catalunya per convertir-se en el centre de referència per la divulgació de les cultures del vi. Comisariada per Dani Freixes, responsable de la museografia del museu, aquest dies de festa major es podrà visitar amb entrada gratuïta i després l’accés tindrà un cost simbòlic de 2€.

Vuit àmbits

A partir de plànols i imatges virtuals dels nous espais museístics, alguns dels objectes de patrimoni que tornen i d’altres que arriben d’arreu, un fum de copes que els visitants hi podran deixar i un clip que anima a celebrar-ho, ‘Alcem la copa’ vol concentrar les essències del nou museu que ja és a tocar i convida l’espectador a brindar per les cultures del vi.

En un primer àmbit l’exposició ofereix l’entrada a través d’una catifa per la qual hi transiten les dates i els fets més importants de la història nacional i universal des de la fundació del Museu del Vi, l’any 1935. S’hi exposaran dues peces simbòliques, un alambí d’aram i una trepitjadora portàtil de corrons de fusta que simbolitzaran el patrimoni de la vinya i del vi.

Pel que fa al fons del museu estarà representat per un diorama i per un fragment del ‘Mural de la vinya i el vi’ de Pau Boada que darrerament s’ha restaurat. En el capítol de peces cedides per a l’exposició temporal s’hi podran veure un conjunt de cinc vasos pintats de Xavier Nogués i una pintura a l’oli sobre tela de Lola Anglada titulada ‘Noies a la vinya’, dues peces que no s’han mostrat al públic mai. El visitant també podrà consultar la selecció de plànols i ‘renders’ (imatges 3D) del nou museu que entrarà en funcionament el maig que ve. Vinseum obsequiarà tots els visitants amb ‘L’Auca del Vinseum’. De tot hi ha a la vinya del senyor’, una peça inèdita de 48 finestres d’Antoni Miralda i Joan Carbó, dos artistes que durant tres mesos han remenat les reserves del museu per construir una auca. Un homenatge a les moltes auques de les quals disposa Vinseum. Finalment, un audiovisual i una taula on es convidarà el visitant a portar una copa de vi de casa per incorporar-la a la inauguració del nou Vinseum.

També et pot interessar

Comentaris