Calafell presenta el centenari de les Colònies Vilamar

Presentació del centenari de les Colònies Vilamar de Calafell (Foto: Ajuntament de Calafell)
25/08/2022 - 10:52h

Aquest dimecres s’ha donat a conèixer el programa d’activitats de commemoració, que s’allargaran fins a l’any que ve

El municipi de Calafell celebrarà el centenari de les colònies escolars Vilamar. Els actes començaran aquest mes de setembre i es prolongaran fins a l’any que ve. Documentals, llibres, rutes i exposicions, entre d’altres activitats, recordaran la història i el llegat d’un projecte pedagògic excepcional.

Les Colònies Vilamar van ser una experiència educativa revolucionària, engegada per l’Ajuntament de Barcelona: un centre de vacances, on fer salut i continuar aprenent, autogovernat pels mateixos escolars sota el títol de República d’Infants.

Els infants, que feien estades en grups de 300 nens i nenes, estaven organitzats amb un govern, un parlament, un tribunal per dirimir els conflictes… Cada pavelló tenia els seus representants en el parlament. Hi havia caps de casa, alcaldes de barri, el president., així com “funcionaris” i oficis per matenir viva una ciutat. Tots ells elegits democràticament.L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha explicat que “allò va ser una escola de democràcia que ajudava a fer millors ciutadans. I com tantes altres coses va quedar estroncada amb la guerra civil”.

De la seva banda, la regidora de Cultura, Mònica Trepat, apunta que “hem volgut recuperar una part de la història del municipi molt important, però poc coneguda. Tothom sap que hi ha un carrer que es diu Vilamar. Poca gent sap, en canvi, que hi ha darrere d’aquesta denominació”.

Imatge històrica de les Colònies Vilamar a Calafell (Foto: Ajuntament)


Actes d’aquest 2022

Els actes previstos per a aquest centenari s’iniciaran dissabte 10 de setembre, a les 19 hores, al Cinema Iris amb la presentació del documental ‘L’hora dels infants’, de Goita Produccions i que ha comptat amb la participación de TV3 i la col·laboració de l’Ajuntament de Calafell, entre altres. L’acte comptarà amb els directors Eduard Miguel i Martí Boneta.

Dissabte 1 d’octubre, la proposta anomenada ‘Vila del llibre’ inclourà activitats sobre les Colònies de Vilamar a la Biblioteca Ventura Gassol.

Dissabte 15 d’octubre, a les 12 hores en un lloc a determinar, s’inaugurarà l’exposició “Colònies de Vilamar. Una República d’infants a Calafell”.

A partir del 15 d’octubre i cada segon dissabte de mes a les 12 hores, fins maig de 2023, es faran accions teatrals al carrer per acompanyar l’exposició. Aniran a càrrec de La Porta de Fusta.

A partir del 12 de novembre i cada segon dissabte de mes, també fins maig de 2023, es farà la Ruta Vilamar, a càrrec de Calafell Històric.

Diumenge 13 de novembre, a les 12 hores (lloc a determinar), es presentarà el llibre “Vilamar. Una aventura pedagógica a Calafell”, a càrrec de Carme Ortoll Grífols, mestra, exdirectora general d’Educació Infantil i Primària del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i Directora de la Fundació Artur Martorell i prologuista del llibre.

Divendres 25 de novembre, a les 18 hores, a la Biblioteca Ventura Gassol hi haurà la viquimarató Colònies de Vilamar, amb Amical Viquimedia.

Diumenge 11 de desembre, a les 12 hores, al Cinema Iris es presentarà el documental ‘Colònies de Vilamar. Una experiència educativa a Calafell’.

També et pot interessar

Comentaris