Vilafranca celebra els 80 anys de l’orgue

L’orgue vilafranquí amb l’instrumentista Isidre Vallès, en una imatge de fa uns mesos.
19/08/2022 - 12:57h

Un col·loqui, un concert-vermut i un dinar recordaran l’efemèride sobre l’instrument de la basílica de Santa Maria


Enguany s’escau el 80è aniversari de l’orgue de la basílica de Santa Maria de Vilafranca. L’orgue va ser inaugurat per mossèn Josep Maideu, l’organista titular i màxim impulsor de la construcció de l’instrument, amb un concert celebrat tot just després de la novena a Sant Fèlix del dia 23 d’agost de 1942.

Els Amics dels Orgues de Vilafranca, per donar relleu a la celebració de tal efemèride, organitzen un seguit d’activitats durant tot l’any i especialment dins la programació de la festa major, donada la forta vinculació entre l’orgue de Santa Maria i la festa.

El primer dels actes commemoratius serà aquest diumenge, a les 19h, amb un concert d’orgue dins el Cicle Els Orgues de Catalunya, a càrrec de Jordi Vergés, professor d’orgue del Conservatori de la Diputació de Tarragona i organista titular de la Catedral de Tarragona.

El concert està coorganitzat amb l’Associació Catalana de l’Orgue que promou aquest veterà cicle que inclou els orgues més destacats del patrimoni organístic català. Interpretaran obres de Buxtehude, Bach, Mendelssohn, Widor i Franck. Tindrà una durada aproximada d’una hora i el públic disposarà d’una pantalla gegant per veure l’organista.

L’acte serà d’accés lliure amb taquilla inversa i compta amb la col·laboració de les Parròquies de Vilafranca i l’Ajuntament de Vilafranca.

En el dia de l’aniversari de l’orgue, justament en el moment de la interpretació de les llibertats d’orgue després dels Goigs a Sant Fèlix del dia 23 d’agost, s’estrenarà de la composició especial sobre les llibertats d’orgue de la festa major encarregada al pianista, pedagog i compositor Carles Sanz. Serà interpretada per Berenguer Montserrat, organista de Santa Maria.

Serà una obra una mica més extensa de l’habitual i de caràcter festiu i que inclourà, a diferència del toc d’orgue habitual, una selecció de diferents balls dins la mateixa peça. Carles Sanz és director de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet.

Història
L’orgue de Santa Maria és un dels instruments més destacables del patrimoni organístic de Catalunya, pel seu estil romàntic-simfònic, per la transmissió pneumàtica i per la bellesa i personalitat del seu so. Va ser restaurat el 2006 per la parròquia després d’una campanya de recollida de donatius popular.

Durant tot l’any els organistes de la parròquia el toquen les diferents celebracions litúrgiques.

L’Associació d’Amics dels Orgues de Vilafranca cuida la difusió de l’instrument amb la col·laboració de la Parròquia, l’Ajuntament i hi organitza concerts i activitats diverses. És un orgue singular per la seva vinculació a la festa major vilafranquina i dels pocs on ha preservat el caràcter tradicional i popular de les llibertats d’orgue, prohibides a finals del XIX i que s’ha perdut pràcticament a tot arreu menys a Vilafranca.

L’organista, després de la interpretació dels Goigs de Sant Fèlix, fa sonar a l’orgue diferents arranjament de les melodies dels balls i els moments especials de la festa. D’aquesta manera l’orgue de Santa Maria esdevé un ball més, el que clou cada dia la novena preparant la festa i el que clou la processó i l’entrada de Sant Fèlix amb el solemne i emocionat toc de castells.

També et pot interessar

Comentaris