Ton Felices despunta formant part dels millors grups del món jazzístic

05/08/2022 - 10:00h

A punt de fer 20 anys, aquest jove vilafranquí ha presentat les seves pròpies composicions

Qui no recorda aquell infant menut de cabells rossos i arrissats carregant el contrabaix a les espatlles per tocar als Goigs de Sant Fèlix, a la festa major de Vilafranca. Amb només dotze anys ja desprenia un deix que ara, uns anys després, ha donat els seus fruits amb una carrera de vertigen que l’ha portat a envoltar-se dels millors músics del país. A punt de fer vint anys, el vilafranquí Ton Felices és un jove contrabaixista que acumula una carrera ben diversa i prometedora i que fins i tot s’ha decidit a fer les seves pròpies composicions jazzístiques, que aquests dies presenta en diferents concerts.

Respirar música de ben petit

Nascut en una família que ha respirat música, Felices va iniciar els seus estudis amb només 9 anys a l’escola municipal de Música Maria Dolors Calvet. Ni guitarra, ni bateria; ell juntament amb Vicenç Carbó van ser la primera fornada de contrabaixistes sortits de l’escola municipal vilafranquina. Tot i la seva joventut ja ha format part de la JONC (Jove Orquestra Nacional de Catalunya) i durant tres anys va gaudir de l’experiència de ser integrant de la prestigiosa Sant Andreu Jazz Band amb Joan Chamorro, que des del primer moment va creure en ell. “Va ser una experiència brutal”, comenta Felices. “Em quedo amb el fet que vaig tocar amb gent molt bona. Hi vaig aprendre molt i em va ajudar moltíssim a ser on soc ara”. Només tenia 15 anys, però recorda vivament la intensitat dels assajos i la llarga llista de concerts en espais importants del panorama musical.

Foto de l’actuació al Vinseum amb la formació Xavi Torres Trio

Des de fa un parell d’anys resideix a Amsterdam, on estudia al conservatori de la capital holandesa el Superior de Jazz. Allà també forma part de l’orquestra de jazz Metropole, però d’aquí ja l’han anat a buscar músics de primera fila i això l’ha portat a formar part actualment de la formació Xavi Torres Trio, pianista amb el qual va venir fa uns mesos a actuar al JazzClub Vilafranca, del Quartet Víctor Carrascosa i també de la banda Ernesto Montenegro Quintet. I per què el jazz i el contrabaix? Ton Felices explica com de petit el va captivar un concert que el 2013 va fer Chick Corea al Vijazz. “Hi havia alguna cosa del so, el timbre i en l’expressió seva que em va captivar”, diu.

Compositor embrionari

Ara, aquests dies actua amb el seu propi quintet, que ha format recentment. A diferents espais de Barcelona i el país presenten les noves composicions que ha creat, un camp que malgrat fer-li respecte el sedueix. Temes de jazz molt personals amb influències de la música sud-americana, la contemporània o l’electrònica. Al setembre, després de festa major, actua a les Canàries, i se’n torna a Amsterdam. Li queden dos anys de carrera. El següent pas serà la gravació d’un disc, però, com ell diu, “això ja és un repte majúscul”.

També et pot interessar

Comentaris