Vinseum: final d’una etapa i inici d’un nou trajecte

14/07/2022 - 09:56h

El 4 de setembre, 9 anys i mig després, tancarà l’exposició permanent del museu per iniciar els treballs de trasllat i muntatge del nou Vinseum

El diumenge 4 de setembre, després de la festa major de Vilafranca, Vinseum tancarà les portes de l’exposició estable que des del 2012 ha estat oberta al públic. La raó: l’inici dels treballs de producció i muntatge de l’exposició definitiva que s’instal·larà al nou Vinseum i en una part del Palau reial i en conseqüència el desmuntatge de l’actual exposició. Així ho han fet públic aquesta setmana el president i director de Vinseum, Joan Tarrada i Xavier Fornos, respectivament a qui acompanyava el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas. Enrere quedaran els 80.000 visitants, dels quals 10.000 han estat de públic escolar. El perfil del visitant d’aquests gairebé deu anys és el d’una dona, catalana, amb estudis universitaris, d’entre 35 i 45 anys, motivada per la cultura del vi i que ha visitat el museu per recomanació.

Aquest estiu serà la darrera oportunitat de poder gaudir d’una exposició inaugurada ara fa gairebé deu anys amb la rehabilitació del Palau Reial en la seva primera de les fases de reforma i ampliació del projecte del Vinseum. Una mostra que ocupa 500 metres quadrats de les tres plantes superiors de l’edifici històric, on s’exposen unes 500 peces de les col·leccions del museu i també tres audiovisuals.

Mostra de la vinya i el vi

Des de Vinseum s’anima a veure l’exposició del Palau Reial i a gaudir d’una mostra dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya.
Es tracta d’una proposta amb un discurs transversal, dissenyada per Varis Arquitectes i que va merèixer el premi a Millor proposta de creació o reforma de museu de l’Associació catalana de museòlegs (2014). També va resultar finalista a Millor museu europeu de l’any (2015) i va guanyar el premi a Millor establiment enoturístic per Rutas del Vino de España (2016).

Portes obertes

Joan Tarrada ha volgut convidar públicament “a fer l’exercici de visitar l’exposició estable del museu i d’aquí un any a fer-ho amb el nou Vinseum”. I és que per acomiadar l’exposició Vinseum, i coincidint amb la festa major, ha programat unes jornades de portes obertes del 28 d’agost al 4 de setembre, ambdós inclosos.

A partir de setembre el museu continuarà amb la programació cultural ben activa, amb l’auditori a ple rendiment, i amb els espais d’atenció al visitant, la botiga i la Taverna funcionant amb normalitat. Mentre el nou museu estigui en construcció, el visitant podrà gaudir d’Alcem la copa!, una exposició temporal de llarga durada a la capella del Vinseum que prefigura i anuncia quina fesomia tindrà el futur museu, i que romandrà oberta fins a la inauguració del renovat museu, prevista per la primavera del 2023.

També et pot interessar

Comentaris