Els llibres de no ficció protagonitzaran una nova edició de les tertúlies als Cellers

28/06/2022 - 15:00h

El cicle es farà els quatre dimecres del mes de juliol amb la participació de la xef Iolanda Bustos, l’escriptora Empar Moliner, el periodista Toni Orensanz i el músic Lluís Gavaldà

La xef, formadora i conferenciant empordanesa, Iolanda Bustos (Palafrugell, 1976) autora del llibre Cuinar amb flors (Cossetània, 2022), serà la primera convidada del cicle de Tertúlies d’estiu que organitzen La Cultural llibreria, Vinseum, la Biblioteca Torras i Bages, Penedès Televisió i Ràdio Vilafranca i que començarà dimecres, dia 6 de juliol, a les 8 del vespre, al celler U més U de Font-rubí. El cicle constarà de tres vetllades més que tindran lloc els dimecres dies 13, 20 i 27 de juliol i que tindran com a convidats l’escriptora Empar Moliner (Caves Llopart), el periodista i escriptor Toni Orensanz (Caves Vilarnau) i el músic Lluís Gavaldà (Caves Bolet).

Com en edicions anteriors, cada vetllada començarà a les 8 del vespre i consistirà amb una conversa entre el convidat i un periodista d’una durada aproximada de 60 minuts. Val a dir que l’aforament és limitat i, per tant, les persones interessades a assistir-hi hauran de fer una reserva prèvia a través de la pàgina entrades.vinseum.cat. En el moment de formalitzar la inscripció caldrà abonar 2€ per reserva. Cada tertúlia es clourà amb una copa de vi o cava i una degustació de formatges gentilesa de Xerigots.

Les tertúlies s’emetran a través de la sintonia de Ràdio Vilafranca i es podran escoltar l’endemà.

Dimecres 6 de juliol Iolanda Bustos

Cuinar amb flors (Cossetània, 2022) no és només un receptari per elaborar plats amb flors i herbes silvestres comestibles sinó, com apunta el subtítol del llibre, un seguit de receptes per connectar amb la natura de la mà de la xef Iolanda Bustos (Palafrugell, 1976). L’autora, a banda de formadora, conferenciant i de col·laborar amb diferents mitjans de comunicació de les comarques gironines, Iolanda Bustos és assessora i creadora de productes gurmet i està implicada en projectes socials de sostenibilitat mediambiental. El llibre consta de dues parts principals: una introducció sobre les plantes i les flors, les seves aportacions dietètiques i com aconseguir al mercat flors comestibles, i una segona part molt més extensa en la qual explica tot un seguit de receptes per descobrir en què consisteix cuinar amb flors. Iolanda Bustos conversarà al celler U més U (Mas Romaní, s/n Font-rubí) amb la periodista Sílvia Delgado.

Dimecres 13 de juliol Empar Moliner

A Benvolguda (Columna, 2022), una dibuixant de prestigi entrada a la cinquantena, esposa i mare feliç, veu a venir que el seu marit, primer violí d’una orquestra, li farà el salt amb una companya més jove. Ells encara no ho saben. La Remei, sí. Amb el seu providencial sentit de l’humor, entre àcid i amarg, l’escriptora Empar Moliner (Santa Eulàlia de Ronçana, 1966) confegeix una novel·la que parla, sobretot, de les dones d’edat madura que es troben a les portes de la menopausa, un tema molt poc habitual a la literatura de casa nostra. Escrita en primera persona, Benvolguda va ser distingida amb el Premi Ramon Llull de novel·la d’enguany, un guardó que se suma a una llarga llista de distincions en la seva carrera des del seu debut literari l’any 1999 i que ha convertit Empar Moliner en una de les autores més conegudes i reconegudes a casa nostra, a més de ser una col·laboradora habitual dels mitjans de comunicació escrits i audiovisuals. L’escriptora serà entrevistada a Caves Llopart (Carretera de Sant Sadurní a Ordal km 4, Subirats) pel periodista Josep Maria Soler.

Dimecres 20 de juliol Toni Orensanz

Com vas perdre el braç Balchowsky? (Columna, 2021) és el fruit literari d’un llarg i pacient treball d’investigació sobre la biografia d’Eddie Balchowsky (1916-1989), un pianista de Chicago, d’ascendència jueva, que, tot i perdre el braç dret a la Batalla de l’Ebre com a voluntari de la Brigada Lincoln, no va renunciar a la seva professió de músic i artista. Amb aquest treball, el periodista, escriptor i dramaturg Toni Orensanz (Falset, 1970) continua la seva obra de donar projecció nacional a temes vinculats amb la història contemporània de les comarques ebrenques. No endebades, Orensanz és autor dels treballs d’investigació L’omnibus de la mort. Parada Falset, sobre l’actuació de la Brigada de la Mort de la FAI durant la Guerra Civil i El nazi de Siurana, que explica com el nazi belga Jan Buyse va aconseguir passar inadvertit durant cinc dècades d’existència plàcida al seu xalet de Siurana. A banda d’aquests treballs de periodista d’investigació, Toni Orensanz és autor de la novel·la L’estiu de l’amor que recrea l’estada de Pablo Picasso i Fernande Olivier a Horta de Sant Joan l’estiu de 1909. L’escriptor de Falset conversarà a Caves Vilarnau (Carretera d’Espiells, km 1,4, Sant Sadurní) amb el director de Ràdio Vilafranca i Penedès Televisió, Joan Beumala)

Dimecres 27 de juliol Lluís Gavaldà

Cantant, guitarrista, compositor i líder d’Els Pets i, des del 2018, conductor del programa radiofònic El celobert, Lluís Gavaldà (Constantí, 1963) és un personatge ben conegut i reconegut dins de la música catalana. Ara, a través del seu llibre Sona la cançó (Rosa dels Vents, 2022), coneixerem la música que l’ha anat acompanyant des de ben petit i que, d’alguna manera, ha anat marcant la seva vida. No endebades, Lluís Gavaldà recull i presenta en aquest llibre els seixanta temes que més l’han emocionat o que estan vinculats a algun moment o circumstància transcendent de la seva vida. Escrit amb un estil directe i amb el bon humor que caracteritza el líder d’Els Pets, aquest inventari subjectiu d’autobiografia musical es presenta d’allò més eclèctic, ja que inclou des d’un peça de Los Sírex a una suite per a piano de Claude Debussy, passant pels Beatles, Serrat, Ella Fitzgerald, ABBA, The Kinks, Nacho Vega i molts i molts altres grups i solistes d’estils musicals ben diversos. Lluís Gavaldà parlarà a Caves Bolet (Finca Mas Lluet, s/n, Castellví de la Marca) amb la periodista Judit Benages.

També et pot interessar

Comentaris