L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès commemora el Dia Internacional dels Arxius

13/06/2022 - 17:22h

La sala del Teatre de La Cumprativa va acollir una xerrada que va anar a càrrec de Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal

Aquesta xerrada es va impartir el Dia Internacional dels Arxius en commemoració de la creació, l’any 1948, del Consell Internacional d’Arxius que promou aquest esdeveniment arreu del món i que enguany l’impulsa amb el lema #somarxiu.

Ramon Sicart, president de La Cumprativa de Llorenç del Penedès, va presentar l’acte recordant que amb aquesta xerrada acabava el cicle “Repressió i Memòria” que des del mes d’abril havien organitzat diferents activitats.

Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal, va recordar com i quan es va crear a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès que fou inaugurat el 20 d’abril de 1995. Va descriure quina feina es realitza en aquesta institució que forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i que vetlla per la preservació, l’accessibilitat i la difusió del patrimoni documental de la comarca, el qual l’integren la documentació pública i privada històrica rellevant. L’Arxiu comarcal és gestionat per l’Ajuntament del Vendrell i el Consell Comarcal del Baix Penedès. Es va recordar que el 2018 l’Ajuntament de Llorenç del Penedès va fer cessió en comodat a la Generalitat de Catalunya de la documentació històrica del municipi essent alcalde Jordi Marlès, també present a la xerrada.

La directora va explicar que els arxius són els dipositaris de la memòria col·lectiva dels pobles. Quan es fa una investigació històrica s’ha d’acudir a molts arxius, doncs, la informació es troba dispersa en nombrosos fons documentals. Es van mostrar diferents documents del fons de l’Ajuntament de Llorenç del Penedès com la primera acta municipal conservada d’1 d’abril de 1852, la llibreta de la recana (1854-1866), l’acta municipal de 23 d’abril de 1917 en la qual s’estableix el 10 d’agost com dia de la festa major del poble, les notes històriques i estadístiques de José Ruy Fernández de 4 de febrer de 1918 i les actes municipals de 1939 i 1940 que expliquen el projecte d’urbanització de la futura rambla del Generalíssimo. L’Arxiu Comarcal conserva aquest projecte de l’arquitecte Manuel Puig Janer de març de 1940 que incloïa el disseny del monument als caiguts que finalment no es va portar a terme.

A continuació va destacar la col·lecció d’impresos de l’Arxiu Comarcal i va projectar els corresponents a les associacions de Llorenç del Penedès i finalment, una fotografia de l’Arxiu Nacional de Catalunya del fons de Josep Maria Sagarra del míting que Francesc Macià va fer l’1 de novembre de 1932 a la Cooperativa de Llorenç del Penedès, actual La Cumprativa.

Finalment es va mostrar als assistents els dos portals que el Departament de Cultura de la Generalitat ofereix al ciutadà. El portal XAC Premsa on els arxius ofereixen les publicacions que custodien (accediu) i el nou portal Arxius en línia que permet localitzar el contingut dels inventaris i la documentació digitalitzada dels fons documentals dels arxius (accediu).

També et pot interessar

Comentaris