Catifa vermella, butaques plenes i una gran producció en pantalla en la reobertura del Kubrick

08/06/2022 - 23:59h

Cineclub Vilafranca recupera la sala sis mesos després que els propietaris la tanquessin per inviabilitat econòmica del negoci

La pantalla del cèntric cinema Kubrick de Vilafranca del Penedès s’ha tornat a il·luminar aquest dimecres, sis mesos després que els propietaris l’apaguessin perquè el negoci no era econòmicament viable. Una catifa vermella i un photocall han precedit una emotiva reobertura plena de gom a gom, on han participat de forma telemàtica grans noms del sector com Santiago Segura, Carla Simón, Neus Colell i Mercè Sampietro. A la pantalla, una mítica gran producció: ‘Atraco perfecto’ (1956), d’Standley Kubrick, projectada en 35 mm. “Volem demostrar que avui el cinema reneix en la seva essència”, ha destacat el president de Cineclub, Jaume Felipe. L’entitat és la responsable de la nova etapa de la sala, inaugurada el 1994.

Les dificultats econòmiques que van provocar el tancament del Kubrick no atemoreixen el Cineclub Vilafranca. Felipe assegura que l’entitat tenia “l’obligació moral” de tornar a posar en marxa la sala per revitalitzar la cultura al centre de la capital de l’Alt Penedès, però també per impulsar l’activitat social i comercial.

“Costa explicar per què reobrim. Hi ha una part d’inconsciència, de valentia, d’il·lusió i també de romanticisme”, explica Felipe, que apunta que el fundador del Cinema Kubrick, Francesc Olivella, va ser impulsor també del Cineclub. Al mateix temps, l’entitat recorda que dècades enrere Vilafranca havia arribat a tenir cinc petites sales de cinema, i Felipe considera que ara “no es podia dir als joves que, si volien veure una pel·lícula, haurien de marxar fora del municipi”.

Els nous responsables de l’equipament celebren el suport de l’Ajuntament, que ha triplicat la subvenció anual a l’entitat per fer possible la reobertura del Kubrick. Confien que aquest coixí econòmic permeti compensar les possibles pèrdues inicials, si bé també auguren que els vilafranquins respondran positivament i aniran més al cinema, després d’haver vist el tancament del desembre com un “toc d’atenció”.

De moment, aquest dimecres al vespre la sala s’ha omplert de gom a gom per celebrar la reobertura i veure ‘Atraco perfecto’, en versió original i subtitulada al castellà. Una de les singularitats de la sessió ha estat la projecció en 35 mm. El fet que l’única còpia de la cinta a l’estat espanyol estigués a Barcelona en format analògic va encoratjar Cineclub a recuperar l’antic projector del cinema vilafranquí, que portava nou anys en desús.

“Començar amb una cinta en 35 mm és una declaració d’intencions”, ha ressaltat Felipe, que ha assegurat que la cinta d’Standley Kubrick és una opció “fantàstica” per reobrir la sala “i fer un homenatge molt bonic al cinema clàssic en blanc i negre”. Abans de la projecció, la filla del cineasta, Katharina Kubrick, ha adreçat als espectadors un missatge enregistrat, fet que ha deixat tota la sala perplexa.

Kubrick i Zazie, sales complementàries

A partir de demà, el Kubrick posa en marxa una cartellera que funcionarà habitualment de dimecres a diumenge, amb projeccions en format digital. La programació arrenca amb l’estrena de ‘Jurassic World: Dominion’. Per als propers mesos, la sala ja té confirmades les projeccions de ‘Thor’, ‘Promesas en París’, ‘Lightyear’, ‘Minions: El origen del Gru’ i d’altres estrenes més a llarg termini, com el biopic de Withney Houston ‘I wanna dance with somebody’.

Des de Cineclub recalquen que un dels objectius és oferir una programació on hi hagi tant propostes comercials amb d’altres que se surten del circuit de grans títols “de crispetes”. D’aquesta manera, preveuen destinar una part de la cartellera a pel·lícules d’autor i produccions europees. La intenció, explica Felipe, és que l’actual sala Zazie de la Societat el Casal -gestionada per Cineclub- i el Kubrick es complementin una a l’altra.

Programacions a banda, Cineclub celebra que la nova etapa del Kubrick arriba de la mà de la cooperativa d’inserció laboral Entrem, que s’encarrega del personal de taquilles, del quiosc, del servei de neteja i del suport a la sala.

També et pot interessar

Comentaris