La venda directa, principal motor del préssec d’Ordal

02/06/2022 - 20:00h

Subirats dona el tret de sortida del 17è Mercat del Préssec d’Ordal, una iniciativa que ha permès als productors incrementar el valor del producte

El Penedès és terra de vinyes. El cultiu de raïm ocupa la major part de la superfície de conreu del territori, però no és l’únic que dona nom a la zona. El préssec d’Ordal s’ha convertit els darrers anys en un dels principals reclams agroalimentaris per a l’Alt Penedès, que ha trobat en aquests productes un gran esquer per atraure visitants.

El Mercat del Préssec d’Ordal, que aquest cap de setmana enceta la 17a edició, ha estat el principal revulsiu d’aquesta matèria primera. Fa uns anys, els productors havien de dependre de les grans distribuïdores per comercialitzar-lo, i ara són ells els que posen preu al que cullen i ho venen de manera directa al client en el marc del mercat.

“Abans el gran gruix el veníem a Mercabarna, i el que sobrava el portàvem al Mercat. Ara és al revés”, ha explicat Josep Ràfols, president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal, que ha reconegut que el Mercat del Préssec que té lloc els caps de setmana des del juny fins a l’agost a Sant Pau d’Ordal ha servit per augmentar el valor de la fruita. “Ara, els que anem al mercat ens podem guanyar la vida”, ha sentenciat Ràfols.

Tot i aquest increment de la valoració i la retribució del préssec d’Ordal, el cert és que cada vegada hi ha menys pagesos que es dediquen a produir-ne. Actualment, hi ha unes 80 hectàrees destinades a aquest cultiu, i només una desena d’agricultors que en cultiven. “Els anys 60 i 70 van ser l’eufòria del préssec. Ara cada vegada som menys”, lamenta el president de l’associació de productors.

Dels deu pagesos que treballen el préssec d’Ordal, set tindran parada al Mercat que s’estrena aquest cap de setmana. Al llarg de l’estiu, s’hi aniran venent les diferents varietats de préssec –de les més primerenques a les més tardanes–, i les diverses tipologies: vermell de carn groga, vermell de carn blanca i préssec groc o de vinya.

A més de les parades, durant el mercat també s’organitzaran activitats d’oci complementàries, maridatges, i els restaurants prepararan menús especials amb el préssec com a protagonista.

“Esperem una gran afluència de públic”, ha dit la regidora de Turisme de Subirats, Àngels Pinyol, que ha volgut celebrar que després de dos anys de pandèmia el Mercat torni “a la normalitat”.

El senglar amenaça el préssec d’Ordal

A banda de la manca de relleu generacional, una de les principals amenaces a què han de fer front actualment els productors de préssec d’Ordal són els senglars. Josep Ràfols ha denunciat la inacció del govern de la Generalitat davant d’aquesta problemàtica, que afecta molts pagesos arreu de Catalunya. “L’administració no se’n fa càrrec”, ha apuntat el productor, que ha assegurat que els senglars s’han convertit en una veritable plaga per al camp.

“Miris on miris hi ha petjades”, ha explicat l’agricultor, que ha denunciat que tot i les reiterades demandes, l’any passat no es va autoritzar ni una batuda de senglar a la zona. “D’agricultura n’hi haurà sempre, però d’agricultors, no”, adverteix Josep Ràfols, fent referència a la manca de suport de l’Administració en diversos àmbits. Ràfols ha recordat que els pagesos no només s’encarreguen de produir matèries primeres, sinó que també cuiden l’entorn.

També et pot interessar

Comentaris