670 alumnes de 6è de primària de Vilafranca i comarca participen a la Cantània d’enguany

02/06/2022 - 16:25h

La Cantània d’aquest any ha estat “Clara, l’art per dins”, cantata composta per Josep Maria Guix, amb poemes de Jordi Llavina i dramatúrgia de Marc Donat

La setmana passada van tenir lloc a l’Auditori Municipal de Vilafranca els tres passis de la cantata Cantània, en què va participar l’alumnat de 6è curs de les 10 escoles de Vilafranca i de 3 escoles més de la comarca (Santa Margarida i els Monjos, La Múnia i Torrelavit). En total han estat uns 670 alumnes de 6è curs de tots aquests centres.

La Cantània d’aquest any ha estat “Clara, l’art per dins”, cantata composta per Josep Maria Guix, amb poemes de Jordi Llavina i dramatúrgia de Marc Donat. Es tracta d’una producció de l’Auditori de Barcelona, que cada any encarrega a un compositor/a i un escriptor/a la confecció d’una cantata nova que anomenen Cantània. Cada any es realitza en diversos municipis del país, i durant molts anys també municipis d’Espanya i fins i tot d’Europa. En el total de municipis, uns 42.000 alumnes participen a la Cantània. La majoria dels concerts es fan al mateix Auditori de Barcelona, ja que les escoles dels municipis que no ho fan a les seves sales de concert, poden anar a Barcelona. Vilafranca hi participa des de fa molts anys i els concerts es fan a l’Auditori Municipal.

Vilafranca celebra una cantata des de fa 31 anys i el seu iniciador va ser el pedagog Josep Anton Casas que va iniciar aquest projecte com cloenda del programa Música a les Escoles. Més tard va ser el mateix Ajuntament el que va assumir la responsabilitat, producció i execució. Els mestres i músics contractats per l’Ajuntament assumien la producció. En aquests inicis la cantata es feia al Teatre Cal Bolet, però cada cop va passar a tenir més seguiment per part de les escoles i el Teatre es va quedar petit. Uns anys més tard es va traslladar al Casal i, finalment, un cop inaugurat, la cantata va passar a l’Auditori. Uns anys més tard l’Ajuntament es va adherir a la proposta de l’Auditori de Barcelona, que ha resultat ser un èxit.

A la Cantània, a banda de l’alumnat, també hi ha una formació musical professional d’entre 7 i 9 músics, depenent de la proposta musical, una direcció escènica i una direcció del cor. També hi participen 2 actors o actrius professionals que acaben d’arrodonir el projecte i estableixen el fil conductor de la temàtica que es treballa.

Sensibilització musical a les escoles

Per treballar la Cantània el professorat de música de les escoles participants va a 3 sessions formatives a l’Auditori de Barcelona. En aquestes sessions es revisen partitures, coreografies i elements que es faran servir. Els i les mestres treballen amb l’alumnat des del mes d’octubre fins al mes de maig.

a cantata Cantània forma part del projecte de sensibilització musical a les escoles que impulsa l’Ajuntament de Vilafranca en les que hi ha diverses activitats:

  • La Fira Musical, que es la primera activitat i va adreçada a l’alumnat de les escoles de Vilafranca de 1r a 4t d’educació primària.
  • El Corrandaescola, adreçat als alumnes de 3r i 4t i que té com a base la cançó improvisada, en aquest cas corrandes.
  • El Sona a 5é, per a alumnes de 5è de totes les escoles de primària. Es treballa la part de més coneixement teòric, però sempre amb interacció. Els temes a tractar poden ser la nova cançó o la música més contemporània.
  • La Cantània, per a l’alumnat de 6é i com a cloenda de tot aquest procés.

Valoració molt positiva

La valoració que s’ha fet enguany de la Cantània ha estat molt positiva, des de l’Ajuntament, l’alumnat i també les famílies que assisteixen. És un espectacle únic, amb un alt component de professionalitat, tret dels alumnes, i un embolcall molt ben treballat a nivell d’estètica. A nivell pedagògic també es un projecte que deixa molta empremta sobretot en l’alumnat, pel que suposa de tancament d’un cicle i perquè els acosta a la professionalitat, tant per la música com els mitjans emprats.

El regidor de Cultura, Ricard Rafecas, remarca que els 31 anys d’existència “ho diuen tot de l’oportunitat que ofereix Vilafranca a la creativitat dels joves i de l’esforç, de la tenacitat i de l’excel·lència dels i les alumnes de 6è que ofereixen un concert molt emotiu. Sens dubte, és un gran homenatge al seu inspirador, l’enyorat Josep Anton Casas”.

També et pot interessar

Comentaris