El Cor Zóngora del Vendrell presenta un concert a Vilafranca a l’orgue de la Trinitat

25/05/2022 - 11:00h

És una bona oportunitat per escoltar l’orgue de la Trinitat com a instrument de concert més enllà del seu ús litúrgic habitual i poder gaudir d’un dels cors femenins amb més trajectòria del país

Aquest dissabte 28 de maig, a les 7 de la tarda, el Cor Zóngora del Vendrell actua a l’església parroquial de la Santíssima Trinitat de Vilafranca, en el primer concert organitzat pels Amics dels Orgues de Vilafranca a l’orgue d’aquesta església. Es tracta d’una cita singular doncs representa l’oportunitat d’escoltar l’orgue de la Trinitat com a instrument de concert més enllà del seu ús litúrgic habitual i, al mateix temps, poder gaudir d’un dels cors femenins amb més trajectòria i qualitat del país però que ha actuat molt poques vegades a Vilafranca, la darrera fa més de 10 anys. El cor de noies de l’Escola Municipal de Música del Vendrell oferirà el programa “Els registres de l’orgue, el color de les veus”, acompanyat de l’organista Jonatan Carbó i la flautista Montserrat Vidal. Estrenat el passat mes de març al cicle de l’Orgue del Vendrell, ja s’ha presentat a la Basílica de Montserrat i a la Cripta de la Sagrada Família a Barcelona i està previst portar-lo, en els propers mesos, a llocs com Maó a Menorca o al Festival d’Orgues de Ponent i del Pirineu, entre d’altres.  

El concert fa un petit recorregut sonor pel segle XX, començant amb obres dels compositors vendrellencs Benvingut Socias, Pau Casals i Agustí Cohí Grau, i acabant amb el compositor i organista francès Jehan Alain i el compositor noruec actual Ola Gjeilo. El primer bloc està dedicat a diversos cants a la Mare de Déu com l’O Salutaris per a orgue i veu solista de Socias, el Nigra Sum de Casals per a cor i orgue o la peça a capella l’Ave Generosa de Gjeilo. Algunes de les peces compten amb la intervenció de la soprano solista Yasmí El Farhi Medina.Després Montserrat Vidal i Jonatan Carbó oferiran una versió per a flauta travessera i orgue de l’obra de Pau Casals, Pastoral, originalment per a cello i piano.

Per a la part final del concert  interpretaran la Messe modale en septuor per a cor, flauta i orgue de Jehan Alain, compositor i organista francès nascut al 1911 i mort amb només 29 anys al front, en plena Segona Guerra Mundial. Malgrat viure pocs anys, va deixar una obra extensa de més d’un centenar i mig de títols –majoritàriament amb l’orgue com a protagonista– en què hi ressonen les influències de molts dels grans músics francesos, com ara Debussy i Messiaen.

El Cor Zóngora va néixer l’any 1996 en el si de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell (EMMPAC) i està format per una vintena de noies, la majoria estudiants de l’escola, que treballen per aconseguir una acurada emissió vocal i oferir una interpretació fidel i rigorosa de tota mena de repertoris, des de música antiga fins a contemporània.
Ha actuat en diversos certàmens i festivals nacionals i internacionals, com el Certamen de Música Religiosa de Caravaca de la Cruz, a Múrcia, la Setmana Cantant Internacional de Tarragona, el Festival de l’Auditori Pau Casals del Vendrell, el Festival Internacional de Música Pau Casals, el Certamen Coral de Tardor de Praga  i el Festival Corearte Junior a la Cripta de la Sagrada Família. També ha portat la seva música a diversos països europeus, com ara Alemanya, Txèquia i Portugal.

L’any 2007 va ser guardonat amb el premi Cohí Grau per la seva trajectòria musical, i el 2017, l’any del seu 20è aniversari, va enregistrar el seu primer CD, que recull el repertori més rellevant de tots aquests anys, amb l’acompanyament de la seva pianista, Rosa Bertran.
La direcció musical del cor va a càrrec Montserrat Meneses i Sendrós, nascuda al Vendrell el 1973. Va estudiar a l’EMMPAC del Vendrell i als conservatoris de Tarragona i Badalona. Va formar-se com a directora amb mestres com ara Manel Cabero, Josep Prats, Josep Vila, Mireia Barrera, Pierre Cao, Laszlo Heltay i Johan Duyck.

L’organista vilafranquí Jonatan Carbó Casanellas va estudiar al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona amb la professora Maria Nacy, on va obtenir el Títol Superior d’Orgue i els Premis d’Honor de Grau Mitjà i Superior. Posteriorment va ampliar la seva formació amb els professors Michael Radulescu, Montserrat Torrent, Daniel Roth i Matteo Imbruno, entre d’altres. Ha ofert recitals arreu de Catalunya, al País Basc, Espanya i França. Ha enregistrat un doble CD, El Llibre d’orgue de Santa Maria de Vilafranca del Penedès del compositor Josep Soler i el primer CD amb música per a gralla i orgue, Cornucòpia, amb Jordi Mestres. Actualment, és professor d’orgue al Conservatori d’Igualada i a l’EMMPAC Vendrell.

El concert tindrà una durada aproximada d’1 hora, té accés lliure sense reserva prèvia i amb taquilla inversa. Compta amb la col·laboració de les Parròquies de Vilafranca i de l’Ajuntament de Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris