Llorenç del Penedès acull dissabte la Trobada Nacional d’Ateneus

24/05/2022 - 15:00h

La Federació d´Ateneus de Catalunya es va crear l’any 1983 i compta amb 182 associacions culturals de tot Catalunya

Divendres passat es va presentar la 3a Trobada Nacional d’Ateneus, una jornada impulsada per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), que es durà a terme a Llorenç del Penedès aquest dissabte i que vol afavorir la interacció dels socis i sòcies d’ateneus, així com dels veïns i veïnes de la localitat i la comarca.

L’acte de presentació, conduit per Josep Robert Segarra, representant de la Delegació territorial de les comarques gironines de la Federació d’Ateneus, va comptar amb la presència de Ramon Sicart, president de La Cumprativa, i Jaume Ràfols, vicepresident d’El Centre, ambdós ateneus amfitrions de l’esdeveniment; Jordi Marlès, alcalde de Llorenç del Penedès, i Pep Morella, president de la FAC.

L’alcalde destacava que la Trobada Nacional “és una oportunitat per reivindicar la tradició i la cultura de Llorenç, ja que sempre hem sigut un municipi referent en aquests termes.” Per la seva banda, Pep Morella explicava que “els ateneus som estructures arrelades al territori i ens hem de conèixer, i aquesta és una molt bona ocasió per fer-ho.”

La festa del dissabte 28 de maig començarà a les 9:30 hores amb una xocolatada a La Rambla i la inauguració de la jornada, a càrrec de personalitats de la cultura i el sector associatiu, entre elles, la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya; la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech; i el vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Quim Nin.

A partir de les 10:30 hores, s’iniciaran diverses activitats en diferents punts del poble. A l’entorn de La Cumprativa hi haurà una mostra del joc de la Botifarra, jocs de memòria i un trencaclosques gegant; al pati d’El Centre, jocs tradicionals i bitlles catalanes, i al teatre de La Cumprativa es presentaran les conclusions del debat Els ateneus som essencials?, un treball d’introspecció que s’ha dut a terme al llarg del darrer any a través de diverses dinamitzacions amb els ateneus federats per tot el territori català.

A més a més, al llarg del matí, els dos ateneus mantindran les portes obertes per rebre als visitants que vulguin conèixer els equipaments. A partir de les 13 hores, al pati d’El Centre, s’oferirà un concert-vermut amb els músics locals Joan Ràfols i Guillem Vinyes, i a les 14 hores un dinar popular a La Rambla.

Les activitats de la tarda s’iniciaran a les 17:30 hores, amb una cercavila pels carrers del municipi, que comptarà amb l’actuació de les colles de capgrossos, gegants, drac, ball de bastons i diables de Llorenç del Penedès, i la colla més antiga de Catalunya de falcons.

A les 20 hores, el grup musical Colors de Rumba amenitzarà el vespre a La Rambla, fins que a les 21:30 hores comencin el Ball de Diables i l’espectacle pirotècnic, que posaran punt i final a la trobada.

D’altra banda, durant tot el dia es podran visitar les exposicions de la FAC Som Ateneus, al teatre d’El Centre, i Quan s’enduen un país: L’espoli franquista als ateneus de Catalunya, a la sala d’exposicions de La Cumprativa.   

Després de la primera edició de 2018 celebrada a Figueres, i la segona a Tàrrega el 2019, torna la Trobada Nacional d’Ateneus, una jornada que vol allunyar-se de la formalitat de les assemblees, consells i formacions que organitza la FAC al llarg de l’any, i que normalment van destinades a membres de les direccions dels ateneus, per esdevenir un encontre entre persones sòcies, voluntàries i participants d’aquestes entitats, així com una manera d’involucrar en la festa també als veïns i veïnes del municipi amfitrió i els pobles de la zona.

La Federació d´Ateneus de Catalunya es va crear l’any 1983 i compta amb 182 associacions culturals de tot Catalunya; un col·lectiu de diferents entitats privades que, amb diferents denominacions, treballen per la integració, la promoció cultural i la defensa de la catalanitat, dinamitzant el poble o ciutat del qual formen part.

Programa d’activitats i inscripcions a www.ateneus.cat/trobadanacional.

També et pot interessar

Comentaris