La Cultural celebra deu anys amb un cicle sobre el futur de llibreries i biblioteques a l’era digital

24/05/2022 - 11:00h

Amb el títol Les Illes dels Tresors, el cicle constarà de la projecció del documental “Libreros de Nueva York” i un col·loqui sobre el present i el futur de les biblioteques

La Cultural Llibreria vol compartir amb els lectors vilafranquins i penedesencs els seus primers 10 anys de vida amb un programa d’activitats que té com a objectiu reflexionar sobre el paper i el futur de les llibreries i biblioteques com a agents culturals en un món que sembla evolucionar de manera imparable cap a la digitalització però en el qual esperem que continuïn sent necessaris espais de relació i de contacte físic amb els llibres per tal d’intentar defugir la tirania dels algoritmes i per deixar espai a la sorpresa i a la descoberta.

En conjunt, es tracta de quatre activitats que tindran lloc la setmana vinent els dies 30 i 31 de maig,  2 i 4 de juny, i que es presenta amb el títol Les Illes dels Tresors, justament per posar en relleu que llibreries i biblioteques contenen autèntics tresors en forma de llibres i paraules que ens completen com a persones, alhora que ens ajuden a entendre la vida i el món que ens envolta. Tot plegat, a més, a través d’una relació física i no pas virtual, ja que a tots aquests tresors només s’hi accedeix molt sovint a través de l’atzar d’una visita a aquests espais o per mitjà del consell o suggeriment d’un prescriptor.

Però el cicle també atresora un segon propòsit i és el de compartir els actes i col·loquis que s’han organitzat amb tots aquells vilafranquins i penedesencs que d’una manera o altra han acompanyat La Cultural durant aquests deu anys i l’han convertit en la seva llibreria de referència.

Les llibreries a l’era digital

L’obertura del cicle tindrà lloc dilluns, dia 30 de maig, a dos quarts de vuit del vespre, a la sala Zazie del Casal, amb una xerrada de l’escriptor i crític cultural, Jordi  Carrión (Tarragona, 1976), sobre “Llibreries i biblioteques en l’era de la cultura digital”. Doctor en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i codirector del Màster de Creació Literària d’aquesta mateixa Universitat, Carrión té una àmplia obra en l’àmbit de la ficció literària, però segurament és més conegut pels seus assajos sobre el món del llibre i les llibreries en treballs com ara Librerías (2013), Libro de los pasajes (2017) i Contra Amazon (2019). Carrión és col·laborador habitual de diversos diaris, tant europeus com americans, entre els quals cal destacar La Vanguardia, El País i The New York Times.

Dimarts, dia 31 de maig, a dos quarts de nou del vespre, a la sala Zazie, tindrà lloc la projecció del documental Libreros de Nueva York (The Booksellers) realitzat l’any 2019 per DW Young. Tot i centrar-se en el món de les llibreries de vell, el documental es pot entendre com una declaració d’amor al llibre, la lectura i els lectors. A través d’una combinació d’imatges –actuals i d’arxiu- i d’entrevistes amb una trentena de persones vinculades amb els llibres i la literatura, com ara Fran Lebowits, Rebecca Romney o Gay Talese, el film reivindica la idea de mirar, tocar i remenar els llibres, una experiència que només té sentit si és sensorial i no pas virtual. En aquest sentit, el film qüestiona la irrupció d’Amazon i la seva idea del tot oposada al comerç de  proximitat.

Lectors i biblioteques

La tercera sessió del cicle Les Illes dels Tresors tindrà lloc dijous, dia 2 de juny, a les 7 del vespre, a la Biblioteca Torras i Bages, amb la celebració d’una taula rodona que hem titulat “Les biblioteques d’avui i de demà” i en la qual participaran Glòria Bricollé, directora de la Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya, de Sant Sadurní; la bibliotecària i historiadora, Montserrat Comas, i el director de la Biblioteca Torras i Bages i cap de zona de l’Alt Penedès-Garraf, Daniel García. Moderarà la taula rodona l’historiador i president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Ramon Arnabat. El nucli de la reflexió girarà al voltant tant de l’adaptació de les biblioteques als nous consums culturals com a les funcions que han adquirit de caire social com a espais de sociabilitat.

El cicle es clourà dissabte, dia 4 de juny, amb un col·loqui que tindrà lloc al claustre de Sant Francesc a partir de les dotze del migdia i en el qual intervindran autors que en les seves obres parlen de llibres i llibreries. Es tracta, en concret, de la poeta, escriptora i professora universitària, Gemma Gorga (Barcelona, 1968) que, juntament amb una extensa obra poètica –l’any 2020 va publicar Viatge al centre-, és autora d’un dietari intitulat Hi ha un país on la boira en el qual ret un apassionat homenatge als llibres, la lectura i les llibreries i a la ciutat de San Francisco. Al seu costat intervindrà Antoni Martí Monterde (Turís, 1968), poeta, escriptor i professor universitari , autor de diversos dietaris i assajos sobre literatura comparada entre els quals hi ha L’home impacient: diaris 1996-1998 (2020), Stefan Zweig i els suïcidis d’Europa (2020) i Nosaltres, els europeus (2022) en els quals els llibres hi són ben presents a partir de l’anàlisi de diversos autors i tradicions literàries. Com a moderador del col·loqui actuarà Jordi Llavina (Gelida, 1968), poeta i crític literari, qui recentment acaba de publicar una guia de lectura intitulada 100 llibres catalans que fan de bon llegir.

 Totes els actes són oberts i gratuïts i han estat organitzats per La Cultural Llibreria amb la col·laboració del Casal Societat La Principal, la Biblioteca Torras i Bages, Cine Club Vilafranca i l’Ajuntament de Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris

1336