Espectacle musical i poètic sobre el feminisme i el misticisme al segle XIV

23/05/2022 - 11:00h

Emmarcat dins el cicle Paraules als Claustres, l’acte s’inscriu també en la celebració del Dia Mundial Internacional per a l’Acció de la Salut de les Dones

El proper dissabte 28 de maig, tindrà lloc al Claustre de Sant Francesc l’espectacle musical i poètic El llibre de Marguerite Porete. Feminisme i misticisme al segle XIV. Emmarcat dins el cicle Paraules als Claustres, l’acte s’inscriu també en la celebració del Dia Mundial Internacional per a l’Acció de la Salut de les Dones i està coorganitzat pel Serveis de Cultura i d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilafranca.

Marguerite Porete (1250-1310) fou una mística medieval francesa que va morir cremada per defensar el seu llibre El mirall de les coses senzilles. Formava part de les beguines, les primeres comunitats lliures de dones.

Les beguines eren un moviment religiós femení sorgit a finals del segle XII a Europa. Eren dones que duien una vida de fe, sovint en comunitat, però que no depenien de cap autoritat eclesiàstica. Porete va escriure un llibre místic que va tenir molta difusió ressò El mirall de les coses senzilles, que fou el motiu per ser condemnada per la Inquisició. L’autora va ser cremada a París l’any 1310.

L’espectacle és una aproximació a la vida i l’obra de Marguerite Porete interpretada per l’actriu Gisela Figueras acompanyada per Maria de Mingo (cant i cítola medieval).

Gisela Figueras és una actriu formada per l’Escola de Teatre el Timbal i diversos cursos d’especialització. Ha treballat en teatre, televisió i cinema a les ordres de Carles Canut, Abel Folch o Dolors Vilarassau, i amb la Companyia La Cubana. A la televisió l’hem vist a “El cor de la ciutat”, “La Riera”, o “Mira lo que has hecho”. En teatre va crear la Companyia Bulubina Teatre juntament amb Jordi Lara, amb la qual interpreta el monòleg “Com nos tornem”. És la creadora del personatge “Isabel de Sant Cugat” amb el que col·labora setmanalment a “La nit dels Ignorants” de Catalunya Ràdio.

Maria de Mingo és una intèrpret d’instruments de corda polsada, nascuda a Saragossa. Va estudiar bandúrria i mandolina al Conservatori Superior de Música d’Aragó amb Jorge Casanova, posseeix un Mestratge en Educació Musical. Ha tocat amb el conjunt Na Rota do Peregrino, grup centrat en la música galaicoportuguesa, música medieval com les Cantigues de Santa Maria. Ha interpretat el Llibre Vermell de Montserrat amb Magister Petrus i col·labora freqüentment amb “Egeria voices” en el seus diferents programes de peces de còdex ibèrics com Las Huelgas, Calixtinus i el còdex Madrid. Com a solista, ha interpretat concerts de Vivaldi, Mozart i altres repertoris amb diferents orquestres com Orquestra de Cambra de Siero, Orquestra de Cambra Aragonia, Orquestra de Simfònica Goya i Oviedo Filarmonía.

L’espectacle tindrà lloc a les 21h. És obert al públic i gratuït i té una durada de 45 minuts.

També et pot interessar

Comentaris