L’economia de l’Alt Penedès resisteix i torna a nivells del 2019

18/05/2022 - 19:00h

L’Alt Penedès aguanta les tensions derivades de la pandèmia i de la guerra d’Ucraïna, i assoleix la xifra de llocs de treball més elevada des del 2008

La comarca de l’Alt Penedès està superant les dificultats del període de pandèmia i, a més, resisteix les actuals tensions generades per la guerra d’Ucraïna i la pujada inflacionista. La Cambra de Comerç de l’Alt Penedès ha fet públiques aquesta setmana les dades econòmiques del primer trimestre de l’any, i els diferents índexs analitzats presenten bons resultats. S’ha registrat un augment del 2,6% en el nombre d’afiliats a la Seguretat Social, la taxa d’atur ha baixat fins al 10,4% i s’ha arribat a la xifra de 41.743 llocs de treballs actius a la mateixa comarca, un 3,2% més dels que hi havia el 2020 i la més elevada des de 2008.

Ramon Giró, president de la Cambra de Comerç de l’Alt Penedès, ha valorat de manera molt positiva la reacció econòmica que està tenint l’Alt Penedès després dels dos anys de greus problemes vinculats a la pandèmia de la Covid-19. Giró ha explicat: “La comarca està resistint molt bé les grans tensions generades en els darrers mesos i encara el futur immediat amb optimisme i amb la perspectiva de mantenir l’actual línia de creixement”. A més, Giró ha afegit que “el descens de l’atur és sostingut”, i destaca: “Tenim més afiliats a la Seguretat Social i el ritme de les exportacions també s’està incrementant. Hi ha arguments per a l’optimisme”.

Respecte al teixit empresarial, les xifres també són bones. S’ha tancat el primer trimestre de 2022 amb 3.270 empreses, un 2,4% més de les que hi havia ara fa un any. El ritme de pujada també és molt sostingut i, de fet, s’està a punt d’arribar a les dades que hi havia just abans de l’esclat de la pandèmia. Només falten 193 empreses noves per igualar la xifra de 2019.

Ramon Giró ha destacat, en especial, “el ritme creixent de les exportacions, que és un bon termòmetre per valorar l’estat de salut de les nostres empreses”. Ha posat l’exemple del cava que, actualment, destina un 71% del total de la producció al mercat de l’exportació. Traduït en ampolles, les empreses de cava han exportat fins a 160 milions d’unitats fora de les nostres fronteres.

Incerteses del sector

Amb tot, una de les incògnites que sobrevola el futur més immediat de l’activitat econòmica i empresarial és el de la inflació i la gran pujada de preus en molts dels subministraments que necessiten les empreses altpenedesenques. Segons Giró, “és un problema que tenim damunt de la taula, però, per ara, la major part de les empreses no estan repercutint en els seus preus de venda aquesta nova càrrega de costos addicionals que estan patint. Aposten, de moment, per rebaixar els guanys a l’espera de veure què acaba passant a curt i mitjà termini”.

En un terreny més concretament vinculat amb la Cambra de Comerç de l’Alt Penedès, Giró destaca l’aposta de l’entitat pel sector del turisme. Sobre aquest fet, ha recordat que la Cambra ha facilitat ajudes directes al sector gràcies a un fons europeu que, per exemple, ha fet possible destinar fins a 50.000 euros a l’empresa Bikemotions de Subirats.

També et pot interessar

Comentaris