Eva Miquel presenta a Palmadotze “Mutismes II”, una mirada poètica a través del món del dibuix i la fotografia

16/05/2022 - 15:00h

L’exposició, que s’inaugura aquest dissabte a les 12 del migdia, es podrà visitar fins al 31 de juliol

Palmadotze presenta una nova exposició individual d’Eva Miquel (Barcelona, 1970), artista representada per la galeria, que en aquesta ocasió sorpren el visitant amb una selecció del seu treball recent, centrat i materialitzat a través del món del dibuix i la fotografia. “Mutismes II” s’inaugura aquest dissabte, a les 12 del migdia, i es podrà visitar fins al proper 31 de juliol.

Tot just acabar la seva formació i especialitzar-se en la tècnica del gravat, Eva Miquel, va trobar en la fotografia i el vídeo els llenguatges que la van ajudar a construir la seva mirada. Una mirada que posteriorment, en una etapa de maduresa, va ser seduïda per les qualitats gràfiques del dibuix i que en l’actualitat torna a posar atenció a les possibilitats de la fotografia.

Segons l’artista, el seu procés de treball és un camí d’anada i tornada entre el grafit i la fotografia. La càmera fotogràfica li permet congelar aquell moment precís, poètic, màgic i inspirador per després, a l’estudi, amb una mirada quasi microscòpica, dibuixar la imatge sobre paper amb llapis de grafit. Les textures, els grisos i sobretot el registre del traç, li atorguen a la representació una qualitat única, original i diferent. Tanmateix, el dibuix i el seu procés, li evoquen silenci, el mateix silenci que transmeten els seus treballs de paisatges inquietants, personatges perduts en la contemplació o multituds desesperades. Segons el contingut del treball, troba després en els processos fotogràfics la possibilitat de donar una altra dimensió i lectura a l’obra.

Mirada inquietant

La llum, l’ampliació, la reproducció seriada i els suports de diferents materials, com les caixes de llum, completen les obres, que retornen en certa manera als seus orígens fotogràfics. El resultat, un joc de processos que acullen una mirada fotogràfica, contemporània, poètica i inquietant . El fil conductor de les seves obres no és altre que la mirada poètica, que manifesta, segons l’artista, dues maneres de mirar. Així, en les sèries “Caminos para la introspección”, una mirada més subjectiva i introspectiva situa l’espectador dins del paisatge, situant-lo en la seva pròpia experiència i posicionant-lo com a protagonista del moment. En canvi, en les sèries “Multitud desesperada”, “Ávidos de venganza” o “Tardes para la contemplación”, la mirada és des de fora, més antropològica, una visió integral d’una realitat en temps, cultura i espai contemporani que proposa a l’espectador un enfocament més holístic vers el comportament i les relacions humanes.

Entre les seves presentacions més recents, s’inclouen l’exposició individual “Mutismes” (Palmadotze, 2019), la col·lectiva “Paisatges líquids” (La Pedrera Espai Kreatiu, Subirats, 2019) i les participacions a les fires Estampa (Madrid, 2021) o SWAB (Barcelona, 2019, 2020 i 2021) on va ser distingida amb Premis Adquisició. La vinculació amb Palmadotze, aquesta és la quarta mostra individual en aquesta galeria, es remunta a l’any 2003 quan va presentar “Apnea” i amb aquesta galeria ha exposat a les fires ARCO (Madrid, 2002, 2003, 2005, 2007), Artissima (Torí, Itàlia, 2001, 2002, 2003, 2004 i 2005) i DFoto (Sant Sebastià, 2005, 2007).
Al 2020 en col·laboració amb la Creu Roja va publicar “Desde el agua” amb l’editorial Zahorí Books on s’inclouen els seus dibuixos sobre els relats d’emigrants creuant el Mediterrani. La seva obra forma part d’importants col·leccions entre les quals destaquen la Fundació Lluís Coromina, la Fundació Carmen i Lluís Bassat, la Fundació Sorigué o la Fundación Caja Madrid.

Maridatge de poesia, art i vi

En paral·lel a l’exposició el proper dissabte 28 de maig a les 12 del migdia, la galeria organitza un maridatge de poesia, art i vi amb la participació de Sílvia Amigó, Meritxell Nus, Vinyet Panyella i Xènia Dyakonova. Un cicle que la pandèmia va tallar de soca-rel i que ara torna coincidint amb l’exposició d’Eva Miquel. L’activitat està comissariada per Àlex Susanna i constarà d’una visita guiada a l’exposició, seguida d’una lectura de poesia a càrrec de les quatre poetes convidades i per acabar, amb un tast amb producte de temporada.

També et pot interessar

Comentaris