Concentració silenciosa a Sant Sadurní per condemnar el feminicidi d’una veïna

(FOTO: GEMMA SÁNCHEZ)
13/05/2022 - 21:35h

El cadàver de la dona va aparèixer en uns contenidors de la Granada el passat 4 de març, i hi ha detinguts el pressumte homicida i el germà de la víctima

Prop de 60 persones s’han concentrat aquest divendres al vespre a la plaça de l’Ajuntament de Sant Sadurní per condemnar la mort d’una veïna a mans de la seva exparella. El consistori, la Conselleria d’Igualtat i Feminismes i diversos veïns a títol individual han rebutjat el succés.

El cos de la dona va aparèixer esquarterat en uns contenidors de la Granada -a 10 km de Sant Sadurní- el passat 4 de març. Ha estat aquesta setmana, però, quan ha transcendit que els Mossos d’Esquadra van detenir a finals d’abril la seva exparella, un home de 51 anys, com a sospitós d’haver comès l’homicidi. El jutge en va decretar l’ingrés a presó. També està empresonat el germà de la víctima per la seva presumpta relació amb el crim.

Poc després de les 19 h, la cèntrica plaça de l’Ajuntament i totes les terrasses del voltant han emmudit per condemnar el succés. L’alcalde de Sant Sadurní, Ton Amat, ha refusat “enèrgicament” els fets en nom de tot el consistori, alhora que ha llegit una breu carta de la família de la víctima. A la missiva, els familiars han agraït l’acte d’aquest divendres i totes les mostres de suport rebudes d’ençà que es va cometre el crim.

Al seu torn, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha recordat que a Catalunya han mort vuit dones per violència masclista des que va començar l’any. “Cada dona que ens falta, és una dona que se’ns arranca”, ha asseverat, atribuint successos com el de Sant Sadurní “al masclisme i a la societat patriarcal, que cal enderrocar”. “No pot ser que les dones no tinguem garantit el dret a viure lliures de violències”, ha remarcat.

La consellera ha garantit que el Govern “posarà tots els recursos” en reforçar els serveis d’atenció a les dones “per a què saltin totes les alarmes” davant qualsevol gest violent. Verge ha fet una crida al conjunt de la societat “a no deixar-ne passar ni una”. En aquest sentit, ha demanat “deslegitimar els insults, els crits i qualsevol situació simular en espais laborals, d’oci o familiars”.

“No acabarem amb la violència masclista si no aprenem a identificar, a denunciar i a no tolerar aquests comportaments en qualsevol espai de la vida quotidiana”, ha insistit la consellera, que ha recordat el telèfon 900 900 120 com a via per denunciar casos de violència vers les dones.

Germà i exparella, detinguts i empresonats

La veïna recordada aquest divendres a Sant Sadurní va ser trobada morta a la Granada el 4 de març. Els Mossos d’Esquadra la van localitzar en uns contenidors d’escombraries. Aquell mateix divendres, la policia va arrestar el germà de la víctima. Uns dies abans, l’home havia anat a la comissaria dels Mossos a Vilafranca del Penedès per denunciar que havia perdut una documentació. Durant l’estada a les dependències policials, va mostrar un relat confús i va acabar fent referències a la seva germana, que feia dies que no veia.

El 4 de març, va tornar a comissaria per denunciar-ne la desaparició, i va explicar que havia estat a casa d’ella, a Sant Sadurní, per donar de menjar a un gos. Va dir que havia trobat l’animal mort i que l’havia llençat a un contenidor de la Granada. Els agents van desplaçar-se fins al contenidor i van constatar que les restes de dins eren humanes, no d’un gos. L’home va quedar detingut i seguidament el jutge d’instrucció número 4 de Vilafranca del Penedès en va decretar l’ingrés preventiu a presó.

La investigació per esclarir els fets, però, va conduir els Mossos d’Esquadra cap a l’exparella de la dona, un home de 51 anys. Segons ha revelat aquesta setmana el cos policial, els investigadors van concloure que l’autor material de l’homicidi hauria estat ell. El van detenir el 27 d’abril i el jutge també en va dictar l’ingrés a presó. El germà continua empresonat perquè els investigadors mantenen la hipòtesi que també està relacionat amb els fets.

També et pot interessar

Comentaris