L’escriptor i cineasta calafellenc Laureano Clavero publica un nou llibre

10/05/2022 - 16:00h

La novel·la ‘El enigma del paso de Dyatlov’ aborda una història real sense resoldre

L’escriptor i cineasta calafellenc Laureano Clavero acaba de publicar el llibre El enigma del paso de Dyatlov, al voltant d’un dels grans misteris sense resoldre del segle XX. La història es remunta al febrer del 1959, quan nou experimentats muntanyencs russos s’havien embarcat en una expedició a la muntanya Ortoten, als Urals. La nit de l’1 al 2 de febrer van instal·lar el seu campament a la Muntanya de la Mort (Jolat Siajl) i es disposaven a descansar.

Els dies passaven i no arribaven notícies dels set homes i de les dues dones que pretenien coronar la muntanya. Posteriorment, van aparèixer els cossos sense vida dels nou expedicionaris. Aquells nou joves presentaven signes d’haver patit una mort violenta. No obstant això, les autoritats soviètiques van tancar el cas, considerant que les morts es devien a una allau. Però encara quedaven molts interrogants d’aquell escabrós incident.

La versió oficial de les autoritats van atribuir el tràgic succés a “una força incontrolable”, apuntant cap a una possible allau. Però la manca de proves, les deficiències en les proves forenses i l’obscurantisme soviètic van donar lloc a nombroses teories. N’hi ha que es refereixen a la presència d’extraterrestres, d’altres afirmen que es tractava d’un ieti, d’altres s’inclinaven a pensar que els nou expedicionaris van ser víctimes d’unes proves militars i fins i tot n’hi ha que vinculen el succés a l’espionatge.

És aquí on l’investigador històric Laureano Clavero intenta donar llum, oferir hipòtesis raonables i descartar les teories desgavellades. És cert que l’incident del pas de Dyatlov és un cas ple d’interrogants i punts foscos. Clavero, basant-se en evidències científiques i prenent tècniques de recerca forense i policial, barreja la ficció i convida el lector a plantejar-se les preguntes adequades.

Per mitjà de la seva prosa, Clavero insta a examinar detingudament la informació disponible, a preguntar-se què és el que falta i a tenir en compte les errades que es van produir en una deficient investigació dels fets.

També et pot interessar

Comentaris