Pep Puig i Santi Cabezas presenten a Vilafranca l’exposició ‘Gent Nostra’

10/05/2022 - 09:45h

25 retrats i un mosaic de veus que parlen de la vida de 25 persones grans, vides que actuen com a miralls i on les coses que expliquen poden resultar molt familiars

Aquest divendres 13 de maig a les 20h, la capella de Sant Joan obrirà les seves portes amb el projecte “Gent Nostra. Fotografia i Memòria Oral”, una exposició de Pep Puig i Santi Cabezas. Un projecte que ha rebut el suport de l’Àrea d’Igualat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i que ha estat organitzat conjuntament per les regidories de Cultura i Drets Socials de l’Ajuntament de Vilafranca.

El guionista i realitzador audiovisual Pep Puig i el fotògraf Santi Cabezas s’han unit per elaborar un projecte expositiu que posa en el centre la gent gran en un clar homenatge especialment després d’aquests anys de sofriment i solitud a causa de la pandèmia del COVID-19.

La gent gran són el mirall on queda reflectit el grau d’humanitat de la nostra societat. Massa sovint oblidem que tots, sense excepció, som un projecte de gent gran. Estar al seu costat ens ofereix la possibilitat de continuar aprenent sobre les coses essencials. Aquest projecte vol ser un reconeixement sincer cap a ells, una manera d’agrair allò que ens donen i han donat.

Són 25 retrats d’estudi sobre diverses àvies i avis de les residències del Penedès. Cada retrat s’ha fet al lloc on resideixin les persones retratades. Aquest retrat d’estudi va acompanyat d’una foto retrospectiva, històrica, representativa del passat familiar, festiu o laboral de cada protagonista. Un breu text explicatiu ens situa la foto històrica. Aquesta foto actua com a contrapunt del retrat d’estudi i ens permet relacionar el temps de vellesa amb el de maduresa o joventut.

Cada retrat també té el seu corresponent arxiu sonor. L’arxiu sonor s’obté a partir de la conversa amb un o diversos familiars que fan memòria sobre fets o moments de la vida de l’àvia o l’avi. D’aquesta conversa se’n fa un extracte de 5 minuts com a màxim que el visitant podrà escoltar, a través d’uns auriculars, davant de cada retrat.

Els retrats, amb fons blanc i mirades a càmera cerquen el diàleg amb l’espectador, l’espontaneïtat de la persona retratada.

El treball queda localitzat a la zona geogràfica de l’Alt i el Baix Penedès. Aquest aspecte no és determinant perquè el tema del que es parla transcendeix tota limitació geogràfica.

Els autors del projecte

Pep Puig. Vilafranca, 1961. Guionista i realitzador independent. Ha fet pel·lícules de ficció, documentals i programes de caràcter social i cultural per a televisió. Els seus darrers treballs són el documental 40 Hectàrees, la terra i el pagès (premi Vi Jove al Festival de cinema Most i Grand Prix al Festival Oenovideo de França) i el programes El taller de l’artista i El brot, 25 passejades literàries breus (premi DO Catalunya al millor format de TV català al festival Zoom d’Igualada). Actualment està treballant en els documentals El cava en el laberint, segona part del documental 40 Hectàrees i Jo llegeixo, tu llegeixes, ell llegeix: la importància de llegir.

Santi Cabezas. Barcelona 1972. Fotògraf professional. Compagina la fotografia comercial amb la fotografia més personal i artística sempre en l’àmbit del retrat i les instal·lacions. He participat en diverses exposicions individuals i col·lectives. Les darreres exposicions individuals són Paisatge humà de Vilafranca. Un segle de mirades eternes i Una fugida en Noir et Blanc. Les seves fotografies il·lustren diferents llibres destacant a nivell local L’origen de la Vinya. Avinyonet del PenedèsJosep M. Parera Romagosa-Cementiris del Penedès i Nosokomials.

Acte inaugural

Divendres 13 de maig, a les 20h, tindrà lloc l’acte inaugural amb la presencia dels dos autors del projecte, i amb els regidors de Cultura i de Drets Socials, Ricard Rafecas i Ramon Zaballa. També es comptarà amb la presència de Pilar Llarch, resident al Centre Sociosanitari Ricard Fortuny de Vilafranca i una de les protagonistes de l’exposició.

Activitats vinculades

Postals presents per a una mare absent
Dissabte, 4 de juny, a les 19h.
Una mirada a l’Alzheimer amb piano, sorra i paraules.
Elisenda Duocastella Pla. Música i piano
Toni Ortiz Jurado. Dibuixos amb sorra
Pep Garcia Orri. Paraules                                          

EVA354
Dissabte, 18 de juny, a les 12h. Festival EVA.                       
Una representació de l’equip de voluntariat lector EVA354 llegeix en veu alta 10 textos d’autors diversos. Per fer-ho, s’hauran inspirat en la imatge i la veu dels protagonistes de l’exposició Gent Nostra i, per extensió, en la gent gran. Cada lector/a farà una breu introducció a cada text, tot explicant els motius de la seva elecció. Cada lectura vol ser un regal a la gent gran.

Millora’t
Diumenge, 19 de juny, a les 12h.
Àngels Cererols i Montse Bueno, de l’Equip Multidisciplinari Millora’t, a partir de les respostes donades pels visitants a l’exposició Gent Nostra, reflexionen sobre l’oportunitat que obre el moment de fer-se gran i com les persones sovint deixem perdre la possibilitat d’idear el nostre propi envelliment.

També et pot interessar

Comentaris