Vilafranca estalviarà amb plaques en edificis municipals

27/04/2022 - 10:45h

En la primera fase les plaques s’instal.laran a Vinseum, la Fassina, l’edifici de l’Ataneu Municipal i l’escola Pau Boada

El tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, i la tinent d’alcalde i regidora de Medi Ambient i Habitatge, Lourdes Sànchez, han explicat aquesta setmana les iniciatives en diversos àmbits que té previst emprendre el goveraquest any en matèria de medi ambient i en la lluita contra el canvi climàtic i la reducció d’emissions de CO2. Aquesta línia de treball del govern és complementària al Pla d’Intervenció Integral al Centre i al c. Comerç (PIICC), al Pla de Mobilitat de Vilafranca (PMV) i al Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC).

Un dels àmbits de treball és la posada en marxa de noves instal·lacions de plaques fotovoltaiques en els edificis municipals de gran consum energètic.

En aquest sentit, Francisco Romero ha confirmat l’adjudicació i l’inici imminent de les obres d’instal·lació de plaques fotovoltaiques en cobertes d’un primer conjunt d’equipaments municipals: Vinseum, la Fassina, l’edifici de l’Ateneu Municipal a la plaça del Penedès i a l’escola Pau Boada.

En total la potència instal·lada serà de 109 KWp i un cost de la inversió de 156.634,05 euros més IVA, que es finançaran amb una part de fons municipals propis, els FEDER en el cas del VINSEUM, i de la Diputació de Barcelona en el cas de la Fassina. Aquesta inversió permetrà que s’evitin les emissions de 52 tones de CO2 a l’atmosfera.

D’altra banda, el regidor també ha anunciat que s’estan enllestint els projectes d’un segon paquet d’edificis, on s’instal·laran plaques solars entre finals d’aquest any i principis del vinent.
Es tracta de l’Enològica, el mercat de Sant Salvador, el pavelló poliesportiu de la Gamba, la llar municipal d’infants El Parquet i l’escola Cristòfor Mestre. En aquest cas la potència instal·lada serà de 195 KW, amb una inversió de 265.000€, que es finançaran amb fons propis i de la Diputació, en base a les línies del Programa Sectorial de Renovables 2030 i del programa d’emergència climàtica amb possibilitat de concessió del 90% de la inversió. “Són 9 edificis de gran consum a Vilafranca i té tot el sentit que hi instal·lem plaques fotovoltaiques per estalviar energia i evitar emissions de CO2”, afirmava el tinent d’alcalde.

906 noves lluminàries LED
Un altre àmbit de treball és la substitució de lluminàries de l’enllumenat públic cap a tecnologia LED. “Des de l’equip de govern hem procurat ser una de les ciutats capdavanteres a començar la substitució i podem dir que hores d’ara estem un 15% per sobre de la mitjana de les ciutats del país”, ha destacat Romero. Actualment, el 33% dels punts de llum existents al municipi és LED, que correspon a 2.508 lluminàries de les 7.551 que conformen el total. Es preveu emprendre dues noves fases d’aquesta substitució. Es canviaran un total de 906 lluminàries a LED, que significarà un increment del 12%. D’aquesta manera es passarà del 33% al 45% de llums LED sobre la totalitat de l’enllumenat públic vilafranquí.

En una primera fase, amb motiu dels treballs de nova urbanització del PIICC que es duran a terme aquest any als carrers Comerç, Lluna, Carme, Banys, Sant Julià, Tossa de Mar i primer tram de la rambla la Girada, l’enllumenat passarà a ser LED. Amb aquesta primera fase s’incrementarà el nombre d’enllumenat LED a Vilafranca del 33 al 36%.

En una segona fase prevista en diferents barris i polígons industrials com Domenys I, Domenys II, Estació de Mercaderies i avinguda Tarragona, la inversió serà de 111.614,84€, dels quals 100.000€ seran subvencionats per la Diputació dins del Programa Sectorial de Renovables 2030.Aquesta actuació significarà una reducció del 63%: 94KW menys de potència elèctrica instal·lada i 390.000KWh menys d’energia consumida anual. Amb aquesta reducció s’obtindrà anualment un estalvi econòmic de 50.620€ i un estalvi mediambiental de 125 tones d’emissions de C02.

D’altra banda Lourdes Sànchez, ha anunciat una nova convocatòria d’ajuts a la millora de l’eficiència energètica dels habitatges després de l’èxit de la primera edició. La partida del pressupost estava dotada amb 120.000€, que es van traduir en una inversió total de 535.000€ i un total de 74 habitatges. “És important que la ciutadania s’impliqui i aposti per l’eficiència i l’estalvi energètic, no sols les administracions. Va ser un èxit i ja podem confirmar la posada en marxa una nova edició d’aquesta convocatòria aquest mes de juny”, ha dit la regidora.
Les accions de rehabilitació que poden optar a subvenció són les obres de millora de l’aïllament de l’immoble: l’aïllament de la façana i de la coberta i també la substitució de finestres i balconeres.

També et pot interessar

Comentaris