El festival de Poesia a les Caves de Sant Sadurní arriba a la 14a edició

26/04/2022 - 11:29h

El certamen recorrerà quatre cellers del municipi els divendres del mes de maig, a les 8 de la tarda amb més d’una desena d’autors i poetes del territori

Coincidint amb la Diada de Sant Jordi es va pressentar la 14a edició del Festival Poesia a les Caves de Sant Sadurní d’Anoia, impulsat per la regidoria de Cultura i Santi Borrell, amb el suport dels cellers i caves del municipi.
El certamen tornarà a convocar una selecció de poetes els quatre divendres del mes de maig que, en aquesta ocasió, es reuniran a Vins El Cep, Caves Recaredo, Blancher i Codorniu. Al llarg de tots aquests anys el maridatge de la poesia en directe en espais tan especials com són els cellers i en companyia de la degustació de caves ha confirmat la proposta com una fòrmula excel·lent per a la promoció de la cultura i la literatura amb el paisatge i territori penedesenc.

Totes les sessions començaran a les vuit del vespre i l’entrada és lliure fins a exhaurir els aforaments. El mateix Santi Borrell, acompanyat per David Castillo i Jordi Cornudella donaran el tret de sortida el 6 de maig i al llarg del cicle faran lectura dels seus poemes diverses autores i autors com Mar Fontana, Núria Mirabet, Manel Vallès o Miquel-lluís Muntané, i també d’accent penedesenc com Maria Rodríguez Sandía o Isabel del Pilar Valero.
El programa es completa amb una activitat de poesia infantil, que tindrà lloc el divendres 13 de maig a la biblioteca i que comptarà amb un espectacle familiar.

L’acte, celebrat a la sala de plens de l’Ajuntament de Sant Sadurní, va comptar, a més del director del festival, Santi Borrell, amb l’alcalde de la vila, Ton Amat, i la regidora de Cultura, Marta Castellví.
Amat va traslladar que “cal agrair l’esforç i el treball de totes les parts implicades per portar un any més aquest festival que acosta la poesia al públic de casa nostra i que també posa en valor els autors del territori” alhora que va reivindicar la necessitat d’impulsar aquest tipus de propostes i potenciar la seva promoció exterior. “La iniciativa té èxit. Al Penedès tenim espais i escenaris que ens permeten vincular l’àmbit cultural amb el túristic i econòmic i és important que ens obrim a fora”.

De la seva banda, Marta Castellví va assegurar que “la poesia, el cava i els cellers és una recepta d’èxit. És un dels projectes culturals de la vila que sempre omple l’aforament. Estem molt orgulloses d’aquesta iniciativa i del suport del sector per fer-ho possible. La proximitat entre els autors i el públic és una de les claus d’aquest festival de petit format que des de fa molts anys ens està donant grans alegries”.

Santi Borrell va  explicar que “com fem cada any, combinarem poetes de diverses tendències i estils, alguns més consagrats i d’altres més desconeguts pel públic. Cal destacar la gran presència de dones en l’edició d’enguany. Sempre intentem donar veu al territori i una vegada més tindrem poetes del Penedès”.

Borrell va recordar que “en les 14 edicions que portem hem programat més d’un centenar de poetes. La cultura és essencial i en aquests darrers temps s’ha demostrat que cal apostar-hi i destinar recursos perquè tingui més força. Amb la poesia podem sentir el que és important i no. Podem descobrir la vida d’una altra manera, ens podem replantejar la visió del temps i de la nostra vida”.

Borrell també va afegir: “La poesia no és una demostració de coneixements, ni d’experiències. La poesia és una forma de veure el món, de sentir-lo, d’expressar-lo, de donar-lo. La poesia és una realitat que s’agafa del món per tornar-lo al món a través de les paraules. Si veig una rosa i escric un poema, estic donant aquesta rosa al món. Estic donant aquesta rosa a través d’una paraula. Amb la poesia podem sentir el que és important i no. Podem descobrir la vida d’una altra manera, ens podem replantejar la visió del temps i de la nostra vida. La poesia no és un joc del dir i del desdir. És la vida que acaba sent un joc, amb moltes trampes i moltes màscares i molts formes d’engany i autoengany. La poesia no és cap joc. La poesia expressa la realitat dels homes, la realitat del temps, la immensitat. Un poema és vibració, és una agitació que es produeix, una sacsejada que penetra les coses, una vibració sonora que acaba canviant les coses. És una realitat que acaba il·luminant les coses, que les fa visibles. Un poema fa brillar les coses que ja es veuen. Un poema travessa les coses que ja existeixen per poder-les il·luminar, per poder-les obrir, per poder-les elevar per dins. Un poema ha de sacsejar emocions, visions. Un poema ha de crear consciències poètiques. Si la poesia fos un bé essèncial, un aliment per regenar l’existència, no hi hauria tanta obesitat mental, tantes malalties ideològiques, tantes formes de mediocritat i de lluita”.

També et pot interessar

Comentaris