La figura de la dona protagonitza el Dia del Graller a Vilafranca

22/04/2022 - 12:00h

El Dia del Graller farà un reconeixement a la historiadora i etnomusicòloga vilanovina Francesca Roig Galceran

Aquest cap de setmana arriba la 28a edició del Dia del Graller. Els actes començaran aquest mateix divendres amb la trobada d’escoles de gralla i timbal que, a partir de les sis de la tarda, faran una cercavila que començarà a la Font dels Alls i que acabarà a la plaça Jaume I per, tot seguit, oferir el concert davant del Palau Baltà. A partir de les vuit del vespre, el Casal Popular La Gueralda acollirà una taula rodona sota el títol “Soc grallera!” moderada per Maria Mestre Montserrat i amb la participació de les gralleres Sònia Arias, Roser Olivé i Aymerich, Fàtima Ríos Rallé i Heura Gaya Escué. I per acabar el dia, a les onze de la nit, al mateix Casal Popular, ball de gralles amb Les Antines, cinc noies de diferents comarques de Catalunya, vinculades al món de la música tradicional des de ben petites i amb inquietuds similars que van decidir crear un grup de quatre gralles i un timbal enmig d’una pandèmia mundial.

Dissabte, a partir de les 12 les gralles animaran el centre de Vilafranca amb el tradicional Toc de Balcons. Una hora més tard el pati de Cal Figarot acollirà la presentació del llibre dels Vinardells Separar el gra de la gralla, un recull de partitures de l’espectacle amb el mateix nom, estrenat el 2015 en el marc de la capitalitat cultural de Vilafranca i que ha recorregut diferents poblacions. El llibre recull peces d’arreu dels Països Catalans, arranjades per autors reconeguts.
I per diumenge, Dia del Graller, a partir de 3/4 de 12 del matí, i des de la Font dels Alls s’iniciaran les cercaviles de grallers que finalitzaran a la plaça de l’Oli que, a partir de migdia, acollirà el concert de tots els grups de grallers que han estat preparant per aquest dia la seva peça de lluïment.

A la mitja part del concert es farà un reconeixement a Francesca Roig Galceran (Vilanova i la Geltrú, 1952), historiadora, etnomusicòloga, música i promotora teatral. Va ser la primera dona a Catalunya que es va dedicar a tocar la gralla i coautora amb Jaume Arnella del primer mètode per aprendre a tocar aquest instrument, Mètode de gralla (1981). Ha realitzat treballs de recerca històrica i musicològica sobre Els Pastorets i La Passió. Ha participat com a instrumentista en grups de música tradicional i popular de Vilanova i la Geltrú i és membre dels Ministrers de Vila Nova des de la seva fundació, el 1984.

També et pot interessar

Comentaris