El Vendrell viurà un Sant Jordi 2022 ple de propostes culturals

Les cinc encarregades de presentar la programació de Sant Jordi al Vendrell. (Foto: Ajuntament)
19/04/2022 - 19:00h

La regidoria de Cultura ha presentat el conjunt d’activitats programades per commemorar la diada

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell ha presentat aquest dimarts el programa d’actes organitzats al voltant de la propera diada de Sant Jordi 2022, un ampli ventall de propostes perquè tothom pugui gaudir d’uns dies plens d’activitats culturals al carrer, especialment relacionades amb el món literari.

Un dels epicentres del Sant Jordi vendrellenc serà, com és tradició, la Biblioteca pública Terra Baixa. 

L’acte central serà el mateixa dissabte 23 d’abril, a les 12h a la Plaça Vella, amb el IX Pregó de la lectura, enguany a càrrec de l’#escenicbaixpenedes, alumnes de l’Institut Baix Penedès, autors de l’obra L’Odisseu de sal.

Així mateix, la Biblioteca Pública Terra Baixa té en marxa ja dues activitats a través de les xarxes socials: d’una banda, #unbookperalllop, amb la qual els lectors de la Biblioteca fan recomanacions de llibres per Sant Jordi fins al 23 d’abril, i de l’altra, la iniciativa #ficciólocal2020_22, a través de la qual els autors de ficció de la col·lecció local fan de booktubers i recomanen els seus llibres.

A més, durant aquests dies, tant la Biblioteca Pública Terra Baixa com la Sala de lectura de Coma-ruga acullen paradetes de novetats literàries i altres activitats com per exemple l’Hora del Conte, que tindrà lloc dijous 21, a les 18h, a la Biblioteca o divendres 22, a les 17.30h, a la Sala de lectura.

Tu Ets Essencial

Aquest Sant Jordi 2022 el Vendrell recupera el Concurs literari Sant Jordi, reconvertit en l’acció  Tu Ets Essencial Sant Jordi promoguda per la regidoria de Cultura, en col·laboració amb la regidoria d’Educació, amb l’objectiu d’estimular la lectura, l’escriptura i la creativitat entre els més joves ha rebut un total de 293 microrelats.

Són obra d’alumnes d’ESO i batxillerat de tots els instituts del municipi i que s’han publicat a l’Instagram @tuetsessencial.  Cada participant ha pogut presentar un sol microrelat sobre un tema lliure en una de les quatre modalitats del concurs: vídeo, poesia visual, escriptura i còmic. 

Dels microrelats presentats se’n seleccionaran 24 (un per curs i modalitat).  Els 24 Essencials exposaran la seva obra a la Sala Portal del Pardo dins el projecte Essencials […] i rebran un val de 50€ per comprar a les botigues adherides al CIT. Entre aquests 24 essencials s’escollirà un essencial per modalitat. Aquests quatre rebran una bicicleta.

La resolució es farà en un acte públic el 23 d’abril, a dos quarts d’una del migdia, a la Plaça Vella, després del Pregó de lectura. En cas de pluja l’acte es farà a l’Auditori del Tívoli.

Altres actes

La Regidoria de Cultura escalfa motors de cara al dia de Sant Jordi amb diversos actes. El primer serà dimecres 20 d’abril, a les 19h, a la Sala Portal del Pardo, on es presentarà el catàleg de l’exposició “Papeles pintados”, amb textos a cura de Gemma Ventura.

Ja el dia 21 d’abril, a les 19h, es farà la inauguració de l’exposició “Trenkadís” a la Sala Portal del Pardo, en la qual l’artista Jordi Morera parteix d’imatges de la història de l’art en relació a la lectura, les llibreries i els llibres. La mostra es podrà visitar fins al 14 de maig.

Un altra proposta novedosa d’aquest Sant Jordi al Vendrell serà La Balconada, un recital de poesia a la Plaça Vella amb la participació de cinc poetes:  Biel Mesquida,  Lola Miquel, Laia Noguera, Sònia Moll i Blanca Llum, que tindrà lloc a les 19.30h.  A banda d’aquest recital, però, els mateixos poetes participaran al matí en l’activitat “La Paraula a l’escola”. Així, cadascun d’ells visitarà una classe de 6è de primària de les escoles del Vendrell per tenir un contacte directe amb l’alumnat i fer més propera i accessible la poesia als més joves.

També el dia 22 d’abril, de 17 a 19h, el Museu Deu organitza un activitat de pintar xapes, gratuïta i sense inscripció prèvia.

El dia 23 d’abril, de 12h a 19h, la plaça dels Germans Trillas de Coma-ruga serà escenari d’una Trobada d’Escriptors, amb la participació de Daniel Jiménez, Marcelino García, Marisol Zafra, Gloria Gómez, Isabel Jordán, Lute Pérez, Laura Escribá i Gina Ros.

El mateix dia de Sant Jordi, la Plaça Vella acollirà altres actes: l’Escola Municipal d’Art Apel·les Fenosa organitzarà uns tallers per experimentar amb el fang i el dibuix, tot posant colors a la llegenda de Sant Jordi, de 10 a 13h.   En el mateix horari, a la plaça es podrà jugar també al Paraulògic popular.

El dia 23 d’abril, d’11h a 13h, RTV El Vendrell oferirà un programa en directe amb connexions itinerants per copsar l’ambient de la diada i de les activitats que es duran a terme.

La regidora de Cultura, Silvia Vaquero, ha convidat tots els vendrellencs i vendrellenques a gaudir de totes les activitats programades, a sortir al carrer i a participar de la gran festa de la cultura i les lletres.

Programa complet d’actes:  https://www.elvendrell.net/lletres/sant-jordi

També et pot interessar

Comentaris