Comença una vaga de recollida de residus a 23 municipis del Penedès i Garraf

11/04/2022 - 17:29h

El comitè d’empresa de Fomento de Construcciones y Contratas apunta que fa més de dos mesos que està intentant negociar l’actualització del conveni

Davant la convocatòria de vaga en la recollida de residus que es va iniciar dilluns de forma indefinida pel comitè d’empresa de Fomento de Construcciones y Contratas, i que afecta a 23 municipis de la Mancomunitat Penedès-Garraf, s’han establert un serveis mínims per garantir la prestació d’aquest servei, tenint en compte la convivència del dret a vaga i el dret dels ciutadans a tenir aquest servei essencial en l’actual context sanitari i climàtic.

A partir del que estableix l’orde del Departament de Treball i Empresa que aprova els serveis mínims, s’ha fixat que en els entorns dels centres sanitaris i d’assistència, dels centres d’ensenyament o casals d’infants amb servei de menjador, així com dels mercats municipals, es mantingui el servei habitual de recollida d’escombraries, tant en la fracció orgànica, com en el rebuig i les recollides selectives.

En aquells municipis en que la recollida és de sis o set dies a la setmana es realitzarà la recollida de la fracció orgànica i de rebuig cada 48 hores. En els municipis que tenen una periodicitat inferior de recollida es garantirà el 50% del seu servei habitual. Pel que fa a la recollida selectiva de les fraccions de paper/cartró, vidre i envasos, en termes generals, es realitzarà al 50% del servei habitual.

Des de la Mancomunitat Penedès-Garraf s’informa que en tot moment es vetllarà pel compliment dels serveis mínims establerts per Departament de Treball i Empresa, mentre s’està a l’espera de l’evolució de les negociacions entre el comitè d’empresa i la direcció de FCC Medio Ambiente. Segons el comitè d’empresa, fa més de dos mesos que estan intentant negociar l’actualització del conveni però l’empresa no hi està d’acord.

Consells i recomanacions a la ciutadania

La Mancomunitat Penedès-Garraf insta als veïns i veïnes afectats per aquesta vaga que segueixin els canals de comunicació i les xarxes socials dels seus respectius ajuntaments per conèixer en tot moment l’evolució del servei als seus municipis.

Així mateix, demana la col·laboració ciutadana per tal de reduir l’impacte que aquesta situació pot produir en la gestió i recollida dels residus urbans.

D’una banda, duent a terme una bona recollida selectiva i reduint la seva generació i volum, mantenint a casa aquells residus que generin menys olors, com és el cas del paper i cartró o el vidre, i dipositant els residus en bosses resistents i que estiguin ben lligades.

D’altra banda, donat que el servei de recollida de mobles i trastos vells també es troba afectat per la vaga, es convida a portar els residus voluminosos i els residus especials a la deixalleria.

El missatge de col·laboració també s’adreça a sectors com el del comerç i la restauració, a qui es demana fer especial ús dels contenidors blau per al paper i cartró i el verd per al vidre.

Els municipis afectats per la convocatòria són Avinyonet del Penedès, Castellet i la Gornal, Castellví de la Marca, el Pla del Penedès, Font-rubí, la Granada del Penedès, les Cabanyes, Olesa de Bonesvalls, Pacs del Penedès, Pontons, Puigdàlber, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Martí Sarroca, Santa Fe del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Subirats, Torrelles de Foix, Vilafranca del Penedès i Vilobí del Penedès a l’Alt Penedès, i Canyelles, Cubelles, Olivella i Sant Pere de Ribes a la comarca del Garraf.

També et pot interessar

Comentaris