Vilafranca farà una “restauració total” de la Creu de Santa Digna

10/04/2022 - 21:00h

Les obres, amb un pressupost de 35.000 euros, pagats en part amb una subvenció, començaran després de Setmana Santa i s’allargaran tres mesos

L’Ajuntament de Vilafranca desmuntarà la Creu de Santa Digna, la restaurarà “de manera total” i la tornarà a muntar, seguint els criteris arqueològics i procediments coherents amb els estudis transdisciplinaris que s’han dut a terme.
El pressupost dels treballs és de 35.000 euros, amb una subvenció de 30%, i està previst que comencin després de Setmana Santa i s’allarguin uns tres mesos.

Segons explica el regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, durant el mandat anterior el que es va fer va ser incloure dins el projecte d’urbanització de la llosa de la via del tren una “reposició” de la Creu de Santa Digna, però ho va fer la mateixa empresa de cobertura de la llosa i, com que no era especialitzada, “no es va fer de manera correcta, però perquè se li va demanar una reposició”. Una situació que va denunciar ERC en repetides ocasions.

A partir d’aquí Romero reconeix que el que volen fer ara no és només esmenar l’error, sinó fer una rehabilitació total de la Creu seguint els criteris de la Direcció General de Patrimoni, a qui van enviar l’informe perquè l’avalés.
Romero explica que el 21 de novembre de 2018, en la sessió de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Barcelona, es va acordar no autoritzar les intervencions que s’havien dut a terme en aquest últim procés de remuntatge de la Creu i aleshores ja van recomanar desmuntar-la, restaurar-la de nou i tornar-la a muntar seguint els criteris actuals de restauració-conservació.

El mes d’octubre del 2019 l’Ajuntament va encarregar a l’estudi Arquitectura Genís Planelles SLP el projecte bàsic i executiu del remuntatge de la Creu, que van trametre a la Generalitat i, un cop han obtingut el vistiplau, ja l’han licitat i adjudicat, de tal manera que les obres poden començar d’aquí a pocs dies.
Romero afirma que els 35.000 euros no s’han pagat dos cops ja que el que primer es va fer va ser “una reposició” dins el projecte d’urbanització de la llosa i “és ara quan es paga un projecte de rehabilitació total amb professional especialitzat”.

Romero apunta que aquesta rehabilitació de la Creu de Santa Digna és una de les moltes partides que l’Ajuntament inverteix en patrimoni i que creu que “s’ha de posar més en valor, com ara tot el pressupost que va a Vinseum o la Casa de la Festa Major, entre altres”.

Una creu, diferents ubicacions

Durant el segle XX, la creu ha estat ubicada com a mínim en quatre emplaçaments diferents:

  1. Fins al 1934 estava situada al costat de la via del ferrocarril i de la carretera de Vilanova i la Geltrú, aproximadament davant de la nau del carrer Comerç número 39.
  2. Després de la Guerra Civil, quan es va tornar a muntar la creu de terme es va fer en un altre emplaçament. En aquest cas, es va situar al passeig Rafael Soler. Actualment correspon aproximadament al número 4 de la plaça de la Creu de Santa Digna.
  3. Quan es va procedir a les obres de soterrament de les vies del ferrocarril a primers de la dècada de 1980, la creu va ser desmuntada i tornada a muntar, en aquest cas, en la nova plaça resultant de la urbanització del pont sobre la via del tren.
  4. Quan s’iniciaren les obres del pas de la línia d’alta velocitat a Vilafranca i, per tant, va ser enderrocat aquest pont, fou desmuntada entre el 14 i el 31 de març de 2005 per l’empresa Còdex. Un cop desmuntada, la creu es va dipositar en els magatzems municipals a l’espera que es restituís.
  5. L’emplaçament actual és fruit del procés d’urbanització de la llosa de cobertura de les vies del tren convencional i d’alta velocitat al seu pas per l’interior de Vilafranca, obra de l’empresa d’arquitectura Batlle i Roig i executada l’any 2018, que en va fer una reposició.

També et pot interessar

Comentaris