Reeducar el violinista

El violinista protagonista involuntari del conflicte per com toca el violí.
06/04/2022 - 20:43h

La mare d’un alumne de l’EMMPAC vol saber perquè se li va demanar que el nen no podia tocar el violí com a esquerrà

Gemma Figueras, mare d’un nen de 7 anys de nom Martí i que estudia llenguatge musical i, des del setembre del 2021 i fins fa unes setmanes, també tocava el violí a l’Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC) del Vendrell, ha volgut denunciar públicament que des de l’escola se l’advertís que si el petit Martí no reeducava la seva manera de tocar l’instrument, atès que és esquerrà i, per tant, agafa l’arc per tocar a l’inrevés de la majoria de violinistes, no podria continuar a l’escola.

Des de l’Ajuntament del Vendrell, titular de l’escola de música pública, la regidora de Cultura, Silvia Vaquero, ja ha fet saber a la mare del nen que “pot tornar quan vulgui a l’escola”, atès que Figueras va acabar traient el Martí del centre fa unes setmanes pel que fa a les classes de violí i el va apuntar “sense que m’hi posessin cap problema pel fet de ser esquerrà” al centre de l’Escola Contrapunt a la Bisbal del Penedès.

També s’ha expressat en el mateix sentit que Vaquero la mateixa EMMPAC, però, segons Figueras, “ho ha fet enviant-me un mail molt curt i, sobretot, sense donar-me cap de les explicacions i arguments que els vaig demanar del perquè el meu fill no podia continuar tocant el violí amb la mà esquerra i ara sí”.

El 3d8 ha intentat obtenir la versió dels responsables de l’escola vendrellenca, però no li ha estat possible.

Gemma Figueras, al seu torn, es mostra dolguda perquè ha hagut de presentar diverses instàncies a Inspecció d’Ensenyament de la Generalitat, la institució del Síndic de Greuges, als departaments d’Alcaldia, d’Ensenyament, Cultura i Igualtat de l’Ajuntament del Vendrell i a l’EMMPAC per acabar trobant una solució satisfactòria.

Això sí, assegura que aquesta -tot i que sense les explicacions que reclama- després de dos mesos llargs de lluitar i fer diverses reunions per mirar d’aclarir un conflicte motivat per una raó “poc raonable avui dia”.

En aquest sentit, Figueras explica que “des d’un primer moment vaig dir a l’escola que m’agradaria que es respectés que el meu fill toqués amb l’esquerra i tot i que només hi ha un 10% de violinistes esquerrans i, per tant, són pocs, hi ha violins per a esquerrans”.

“Al nen li vam comprar la família un violí per a esquerrans i quan el febrer em van cridar a una reunió que em pensava que era per parlar de la seva evolució, em van sortir amb la petició que s’havia de reeducar la manera de tocar del Martí”.

“Segons l’argument de l’escola, el motiu era per raons d’estètica, perquè en una orquestra no queda bé tocar amb l’esquerra i que com que el meu fill encara és petit es pot reeducar. No em creia que passés això al segle XXI”, lamenta Gemma Figueras.

Aquesta es va començar a mobilitzar per aprofundir en els arguments de la petició. Com apuntàvem, després de diverses trobades i instàncies, ara des de l’Ajuntament del Vendrell i l’EMMPAC no hi ha cap problema perquè el petit Martí continuï tocant el violí com a esquerrà, però “encara espero que m’expliquin el perquè de tot plegat”, afegeix la mare. A més, vol aquestes explicacions “per escrit, com he demanat diverses vegades”.

Trasllat d’escola
Gemma Figueras també ha explicat al 3d8 que des de l’EMMPAC se li va dir a primers del mes de març que el centre faria la consulta a diverses escoles de música per veure què feien en casos similars als del Martí i que “després, la resposta de l’EMMPAC sempre va ser la inicial: que el Martí havia de tocar el violí amb la dreta”.

“No sé quines van ser les respostes de les consultes a aquelles escoles, però sí que em van dir que anaven en la mateixa línia, tot i que a les dues escoles de la mateixa comarca del Baix Penedès que vaig preguntar jo no m’hi van posar traves”.

Al final, el Martí estudia llenguatge musical a l’EMMPAC, però toca el violí a l’esmentada escola de la Bisbal del Penedès. De moment, Gemma Figueras no ha decidit si tornarà a portar-lo a tocar el violí a l’escola del Vendrell, atès que encara no ha rebut l’argumentació que espera.

També et pot interessar

Comentaris