La Societat La Principal Casal guanya el Premi Salvador Armendares d’ERC

30/03/2022 - 12:26h

El partit reivindica la defensa de la memòria històrica com a pilar d’una societat democràtica i destaca el compromís amb Vilafranca i el Penedès

Reivindicar els valors republicans i recuperar la memòria històrica del període republicà a Vilafranca, aquests són els objectius del Premi Salvador Armendares que organitza anualment Esquerra Republicana. En l’edició del 2022 el jurat ha decidit guardonar a La Societat La Principal Casal, per la seva trajectòria centenària en l’impuls cultural de Vilafran

Societat La Principal Casal, la Vilafranca cultural i activa

El jurat del premi Salvador Armendares 2022 ha estat format per Maria Rosa Ferré, Oriol Celis, Imma Pulido, Joan Tarrada i Agnès Vallvé. Com a portaveu Vallvé ha exposat els motius que per unanimitat ha portat a guardonar a El Casal. Vallvé ha destacat que “l’entitat ha destacat per dinamitzar el teixit cultural de la Vila durant més d’un segle i ha aixoplugat les iniciatives socials i de lleure de nombroses generacions”. El jurat també ha posat de relleu que “des de fa uns anys l’entitat treballa per esdevenir un referent dins el teixit associatiu de Vilafranca amb activitats que van molt més enllà de la seva massa social”.

Marcel Esteve, Jordi Solà i Salvador Casals han representat l’entitat per recollir el Premi. Esteve, actual vicepresident, ha agraït el reconeixement i ha defensat la voluntat del Casal per obrir-se més a la societat vilafranquina i penedesenca per tirar endavant projectes culturals i socials, uns àmbits indestriables. Esteve ha posat de relleu la importància del teatre que aquest any fa el centenari i els projectes de futur per seguir sent una entitat de referència que combina des d’esports, cultura, idiomes i projectes socials entre d’altres.

Ser una entitat centenària dona per molt, i ho ha demostrat Esteve que ha entregat a Pere Sàbat un retall de diari de 1927 on s’informava d’una conferència celebrada al Casal sobre medicina que hi va fer Salvador Armendares. “Aremendares, així com els personatges més rellevants d’aquella època com Rodolf Llorenç o Pere Mas i Perera van tenir també una relació amb El Casal, un fet que ens en sentim molt orgullosos pel que significa de defensa de la democràcia i d’aquests valors”.

Esteve també ha tingut unes paraules de record per Miquel Àngel i Xavier Garcia Barrachina, president i sots-secretari de la junta que van morir fa uns mesos.


Salvador Armendares: Vilafranca i Penedès

Per la seva banda Pere Sàbat, portaveu d’Esquerra Republicana, ha remarcat la importància per tota societat democràtica de recuperar i reivindicar la memòria històrica. Sàbat ha repassat la trajectòria de Salvador Armendares i la seva implicació en la transformació de Vilafranca com a regidor d’Esquerra Republicana en uns temps on es va redactar el primer pla urbanístic i on, entre d’altres accions, es va convertir la caserna de la guàrdia civil per fer-hi una escola. Una trajectòria que també va tenir el Parlament com a referència on Armendares va destacar per la defensa del Penedès i de les condicions de vida de la pagesia així com per la reivindicació de la Vegueria del Penedès. Armendares per Sàbat representa el compromís amb el dia a dia de la gent i amb Vilafranca i el Penedès.

El Premi Salvador Armendares, que arriba a la catorzena edició, es fa en el marc dels actes de l’Abril republicà que organitza Esquerra Republicana i que tenen en el Dinar Republicà de diumenge 3 d’abril el seu punt central. El dinar es celebrarà al Parc del Tívoli i per apuntar-se cal enviar un mail a vilafrancapenedes@esquerra.cat

També et pot interessar

Comentaris