“Estigmatitzar el problema no és la solució”

28/03/2022 - 09:45h

L’autor del vídeo de la baralla del carrer Sant Pere de Vilafranca reflexiona sobre la situació i els comentaris que va generar a xarxes socials la seva gravació

El 3d8 va penjar a xarxes socials, com molts altres mitjans, el vídeo de la baralla al carrer Sant Pere. Però unes hores després la persona que el va gravar va demanar que el retiréssim pels comentaris racistes que generava. Ara aquesta persona ens ha escrit la següent reflexió:

“M’agradaria fer referència a la imatge impactant que ha provocat que aquest vídeo es viralitzés a una velocitat que em costa d’assimilar. Es tracta del fet que hi apareix un matxet i realment és indiferent si el que porta l’arma és de Massachusetts o de Pequín. El que es va gravar és un delicte i un seguit de males decisions per part dels protagonistes.
Fa 3 anys que visc al carrer Sant Pere i en aquest període de temps la meva parella i jo hem pogut ser testimonis de puntuals bregues i baralles. Potser no és el carrer més tranquil de Vilafranca, però té una explicació.

Just al costat hi ha un bloc ocupat, allí hi viu gent treballadora i també gent desubicada que busquen refugi. Les condicions en què viuen són precàries, alguns d’ells no tenen papers ni una manera de poder començar de nou, d’altres són molt joves i els manquen recursos i a vegades han d’aferrar-se al que poden.

Hi ha diferents maneres de proporcionar una solució amb mesures socials i comunitàries, però estigmatitzar-ho segur que no és una solució. Els comentaris que he pogut llegir arran del vídeo m’han fet esgarrifar.

On era tota aquesta gent? D’on ha sortit tot aquest racisme? Aquestes paraules són escrites per pares i mares, avis i àvies? Sincerament, molts vilafranquins i vilafranquines haurien de fer una mica d’examen de consciència i intentar empatitzar amb el que significa estar en la corda fluixa de la vida.

Jo visc porta per porta amb ells, i no tinc ni el 0,5 de rancúnia que molts dels que esteu escrivint des del sofà, amb la calefacció al màxim i una gran televisió. Vull ressaltar també la bona actuació de la policia, que van oferir un servei ràpid amb proporcionalitat i neutralitat.

Per finalitzar només m’agradaria afegir que arran de viure en aquest carrer he conegut alguns marroquins del barri i puc dir que hi ha bona i mala gent, i el mateix passa amb els vilafranquins. Vídeos com el que vaig gravar poden generar odi, però tot depèn dels ulls que el miren.
Perquè, al cap i a la fi, el món està fet d’això: de coses bones i dolentes, i només depèn de nosaltres a on inclinar la balança.”

També et pot interessar

Comentaris