Denunciats per espoliar el jaciment romà de Santa Tecla dels Monjos

23/03/2022 - 10:43h

Una parella del municipi penedesenc serà jutjada per extreure’n objectes de valor

Una parella jove de Santa Margarida i els Monjos serà jutjada per un delicte contra el patrimoni històric després que el 12 d’agost de l’any passat fossin enxampats fent remocions i extraient monedes i altres peces, usant un detector de metalls, del jaciment romà de Santa Tecla o La Gravosa dels Monjos.

Segons explica un dels agents rurals que els va localitzar, Sergi S., tot va ser gràcies a la trucada d’un ciutadà que els va dir que hi havia gent que estava espoliant el jaciment. En dirigir-se al lloc, els agents rurals van trobar-se “una parella jove fent ús del detector entre les vinyes”. Els van identificar i, en inspeccionar què portaven, van localitzar diferents peces, entre les quals hi havia dues monedes.

El agents rurals van intervenir tot el material i, dies més tard, el Gabinet Numismàtic del Museu Nacional d’Art de Catalunya va valorar les dues monedes extretes: una era de l’època romana corresponent al Baix Imperi de la seca de Londinum i l’altra era de l’època de Felip IV.
Els espoliadors van realitzar unes 151 remocions del terra del jaciment, cosa que, segons l’agent rural, mostra que “van fer una prospecció sistemàtica del terreny, ja que les remocions tenen fins i tot la marca de les eines que portaven”.

Els altres efectes eren dos ploms de l’època antiga, un precinte de l’època moderna i la cabota d’un clau.

El fiscal ha admès ha tràmit la denúncia i la parella jove serà jutjada, ja que es considera que “la major part del valor històric de les monedes extretes pels querellats d’aquell jaciment ja s’ha perdut d’una manera irreparable, en haver-se separat del seu context arqueològic del qual eren fòssils directors”. Hi afegeix que “el perjudici d’aquesta pèrdua d’informació és incalculable”.
A més, els arqueòlegs apunten la necessitat d’una intervenció en el jaciment per valorar-ne els danys. Es dona la circumstància, a més, que en el jaciment espoliat no s’hi havien trobat mai abans monedes.

També et pot interessar

Comentaris