VeC creu que la reducció de les ràtios només a la pública incrementarà les matricules a la concertada

17/03/2022 - 11:08h

Els comuns vilafranquins creuen que a Vilafranca no es veuen polítiques educatives que trenquin amb la segregació escolar

Vilafranca en Comú ha explicat aquest dimarts, que a Vilafranca, sempre segons els comuns, s’ha pogut observar una tendència els darrers anys segons la qual l’alumnat amb pocs recursos està agrupat en unes escoles, preferentment públiques i l’alumnat amb més recursos en altres escoles, preferentment privades – concertades. 

Per a demostrar-ho amb dades, Vilafranca en Comú ha agafat les dades de les beques menjador perquè un dels criteris d’adjudicació és la renda de les famílies, i per tant, l’alumnat més desafavorit econòmicament és el que rep les beques menjador.

Analitzant les dades de les beques del curs 2021-2022 han indicat que:

  •  A  l’escola pública una mitjana de 34.25% rep beques menjador amb una forquilla va del 22,75 al 47,35% 
  • I l’escola privada- concertada una mitjana del 12,35% de l’alumnat rep beca menjador, amb una forquilla que va del 6,30 al 18,39. 

Per a Vilafranca en Comú, aquestes xifres expliquen que l’escola privada concertada amb el percentatge més alt de beques menjador (18,39%) està més de 4 punts per sota de l’escola pública que en rep menys que és un 22,75%.

Segons la regidora Montse Romagosa: “Per dir-ho ras i curt a Vilafranca hi ha una fragmentació consolidada entre la pública i la privada- concertada.” 

El grup polític ha lamentat que tot i que a Vilafranca ens vam apuntar de manera entusiasta al Pacte contra la segregació escolar a Catalunya, la realitat és que no es veuen polítiques actives per revertir aquesta tendència. I que l’anunci del conseller establint l’oferta educativa per reduir les ràtios seria una oportunitat per avançar en millorar la qualitat i equitat educatives. El conseller va anunciar una baixada de ràtios per sota de 25 alumnes per aula de manera obligatòria a l’escola pública i de manera opcional a la privada-concertada.

Montse Rodríguez, membre del Consell Escolar Municipal per Vilafranca en Comú ha explicat: “Segons aquesta oferta el conseller diu que el 99% de la pública i el 73% de concertada redueixen ràtios. Oh sorpresa! A Vilafranca això no és així. Analitzant l’oferta pública pel curs vinent, la concertada- privada manté 25 alumnes per aula, mentre que la pública oferta 20 alumnes per aula. Si mantenim la ràtio a 20 a l’escola pública pel curs 22-23 es redueix l’oferta a la pública en 10 places.”

Per a Vilafranca en Comú si mantenim la ràtio a 25 a l’escola privada-concertada pel curs 22-23 es manté l’oferta i si ho comparem amb els matriculats 21-22 sobrarien 23 places. Per tant, una primera lectura que fan és que podrien faltar places a la pública i que una part de la demanda d’escola pública es veurà obligada a matricular-se a l’escola privada-concertada.

Montse Rodríguez, ha indicat: “Nosaltres (Vilafranca en Comú) apostem perquè si cal, s’obri una línia més a la pública i reforçar-la, més que no a la privada, quan la demanda va ser més de pública”.

Vilafranca en Comú, no entén basant-se en què s’ha tret aquesta oferta a Vilafranca. Ja que trobaria millor que l’oferta d’entrada hagués estat de 20 a totes les escoles i amb les dades de la preinscripció valorar si l’oferta realment respon a la demanda de les famílies i si no aplicar les mesures que ho puguin corregir.

Finalment, creuen que aquesta oferta educativa hauria d’haver estat debatuda en el Consell Escolar Municipal, que és l’òrgan i l’instrument de consulta i participació que l’Ajuntament té per rebre assessoraments, informes i propostes dels representants dels diversos sectors de la comunitat educativa local i, una vegada més, no ha estat així. Vilafranca en Comú aposta per aprofitar totes les oportunitats per enfortir  un model d’escola pública de qualitat per tothom igual que aposti per la cohesió social, l’equitat i la igualtat d’oportunitats.

També et pot interessar

Comentaris