Creixen les reclamacions per l’icrement del preu de la llum a l’oficina comarcal de consum

(FOTO: FREEPIK.COM)
15/03/2022 - 11:00h

Durant el 2021 van augmentar un 33% els expedients resolts per l’oficina. En total, al llarg de l’any pasat es van presentar 1.407 reclamacions

L’oficina Comarcal de Consum ha presentat aquest dimarts, amb motiu del Dia Mundial de les Persones, les xifres que va assolir el servei durant l’any passat. Segons les dades de l’oficina, el 2021 es van atendre 1.407 consultes, es van rebre i gestionar 18 queixes, 12 denúncies i 423 reclamacions de persones consumidores. A més, es van tancar 567 expedients de reclamació (un 33,4% més que l’any 2020), dels quals 447 expedients es van gestionar a través de la mediació en consum (arribant a un acord entre les parts en el 60% dels casos) i 18 expedients es van gestionar a través de l’arbitratge de consum.

En total, es van realitzar un total de 2.427 actuacions, un 4% més que l’any 2020; el qual ja havia estat un exercici amb un creixement del 41% respecte a l’any pre-pandèmic 2019.

Aquest increment mantingut va continuar motivat, en part, pels efectes de la situació pandèmica de la Covid-19, ja que van continuar els conflictes per serveis que no s’havien pogut prestar a conseqüència de les restriccions imposades en les diverses fases de la desescalada de la pandèmia, o serveis que no s’havien pogut gaudir per estar les persones en situació de confinament  (transport aeri, viatges i estades en establiments turístics, serveis d’oci, casals d’estiu, entrades per espectacles, etc.). Però la situació del mercat energètic, principalment de l’electricitat, també va generar un gran volum de les actuacions de l’Oficina Comarcal de Consum del Consell Comarcal de l’Alt Penedès durant l’any 2021.

La llum, el més problemàtic

El sector energètic  es va convertir en el més conflictiu. El principal motiu va ser el constant increment del preu de la llum, que es va triplicar i que va comportar un sobreesforç, sovint inassolible, per a moltes llars. D’altra banda, els importants canvis introduïts per la normativa elèctrica i del gas, amb la modificació de les franges horàries de les tarifes i de les factures, i també el problema generat per gran part de les companyies elèctriques, que van estar mesos sense emetre factures als clients, van generar molts expedients de reclamació i de denúncia pels deutes acumulats involuntàriament pels usuaris.

El sector de les telecomunicacions va passar a ser el segon en volum de reclamacions, la majoria de les quals es referien a les penalitzacions aplicades en la portabilitat dels serveis, la manca de transparència de les tarifes,  la no aplicació de les ofertes informades en el procés de contractació o les interrupcions del servei.

Pel que fa al sector bancari, el 55% de reclamacions van ser relatives als crèdits al consum, incloses les targetes revolving. També van augmentar les denúncies per l’ús fraudulent de targetes bancàries en el comerç electrònic (possiblement motivat per l’increment d’aquesta modalitat de compra durant la pandèmia de la Covid-19).

Campanyes de divulgació

Durant l’any 2021, l’Oficina Comarcal de Consum va continuar treballant per la divulgació dels drets de les persones consumidores. En concret, va iniciar una campanya de difusió del bo social financer adreçada a les persones més vulnerables, va continuar el pla de suport a la gestió de la pobresa energètica, va presentar i distribuir la Guia de Consum per a la Gent Gran”  a la comarca i va difondre alertes i notícies d’interès per a les persones consumidores.

També et pot interessar

Comentaris