La responsabilitat social de les empreses, clau per al futur de l’economia

Lliurament dels premis Respon.cat, ahir dijous, al Vinseum de Vilafranca. (FOTO: RESPON.CAT)
11/03/2022 - 12:00h

Creix el nombre d’empreses que aposten per pràctiques socialment responsables, però encara queda molt camí per recórrer

La responsabilitat social de les empreses s’ha reivindicat les darreres dues dècades com una eina essencial per al bon desenvolupament de les companyies. Fomentar el benestar dels treballadors a la feina, implicar-se en projectes socials o ser transparent amb els clients són algunes de les pràctiques que fomenta aquest tipus de governança, que molts experts coincideixen a apuntar que serà clau per a l’economia del futur.

A Catalunya, un país amb un teixit empresarial ric, la responsabilitat social encara és un compromís diluït. Tot i que ja hi ha moltes firmes que apliquen mesures per fomentar-la, encara queda un llarg camí per recórrer. Les dades són clares. Respon.cat, una entitat que va néixer el 2014 de la mà de les cambres de comerç per aglutinar les empreses catalanes que ja aposten per la responsabilitat social, compta actualment amb 106 socis, entre ells alguns de penedesencs com Novell, Ametller Origen, Vallformosa, Transports Coral o Mas Albornà.

Segons dades de l’Idescat, a 1 de gener hi havia més de 620.000 companyies amb seu a Catalunya. “Estem en el bon camí, però queda molta feina per fer”, assegura Mercè Mollor, presidenta de Respon.cat, que creu que assolir el miler de socis seria una bona xifra.

En contra del que molts pensen, les empreses que han emprès el camí cap a la responsabilitat social no són només grans companyies. De les sòcies de Respon.cat, el 23% són empreses grans, el 28% mitjanes, el 36% petites i el 13% són microempreses. “Les pimes tenen una actitud més clara de generositat. Moltes consideren l’empresa com a part de la família”, explica Mercè Mullor.

Per mirar d’ampliar la taca de la responsabilitat social a Catalunya, Respon.cat ha posat en marxa els darrers anys diversos projectes com el d’Empresa Pro, que vol certificar les empreses que treballen en aquesta línia. “No ens podem quedar només en les intencions, s’han de fer coses”, apunta Mullor. A més, l’entitat atorga anualment els premis Respon.cat, que reconeixen la tasca que moltes companyies estan fent en aquest àmbit.

Enguany la sisena edició del premis s’ha celebrat a Vilafranca, en una gala que va tenir lloc ahir dijous a la tarda a Vinseum. Mercabarna, Suara Cooperativa, Omplim, Indústries Tapla, Aigües de Barcelona, el Pallars Jussà i Núria Basi han estat els guardonats.

També et pot interessar

Comentaris