Jordi Llavina presenta dijous la seva selecció de literatura catalana

07/03/2022 - 16:00h

Serà a l’Escorxador de Vilafranca i anirà a càrrec del poeta i gestor cultural Àlex Susanna

100 llibres catalans que fan de bon llegir (Editorial Cossetània, 2022), una tria en la qual el poeta i crític literari Jordi Llavina (Gelida, 1968) convida els lectors a conèixer un centenar d’obres literàries de tots els temps escrites en l’àmbit lingüístic català, es presentarà dijous que ve, dia 10 de març, a dos quarts de vuit del vespre, a la sala d’actes de l’Escorxador de Vilafranca del Penedès. El poeta i gestor cultural Àlex Susanna, actual director de las Fundació Vila Casas, serà l’encarregat de fer la glossa del llibre en un acte organitzat conjuntament per Cossetània i La Cultural llibreria.

750 anys de literatura

Des del llibre que obre la selecció –Romanç d’Evast e Blanquerna, la novel·la que el savi mallorquí Ramon Llull va escriure al 1283– fins al que clou el volum –Això no és Amèrica, un recull de contes del crític literari i escriptor Jordi Puntí aparegut al 2018– a 100 llibres catalans que fan de bon llegir l’escriptor penedesenc Jordi Llavina fa un recorregut per alguns dels textos fonamentals de la literatura catalana. Es tracta, doncs, de textos escrits per autors de la Catalunya Nord, el Principat, el País Valencià, les illes Balears i la Franja de Ponent, és a dir, proses o poemes procedents del conjunt de territoris de parla catalana, ordenats segons l’any de publicació.

Es tracta d’una tria personalíssima en la qual el mateix Llavina reconeix que hi ha dos gèneres molt poc representants –com són l’assaig i el teatre– i que, per contra, “el pes de la poesia hi resulta fonamental”, com ell mateix assenyala en el pròleg. El fet, doncs, que es tracti d’una elecció personal fa que l’autor de 100 llibres catalans que fan de bon llegir s’afanyi a dir que, en cap cas, es tracta d’un cànon sobre la literatura catalana: “Un cànon, qualsevol cànon, acaba sent una impostura caduca, per no dir una superxeria crítica”. En aquest sentit, l’autor gelidenc, que es defineix a si mateix com un autor no acadèmic, posa l’accent en el caràcter personal d’una tria de la qual resulta un llistat de cent peces literàries que l’han anat acompanyant al llarg dels anys i que ara posa a l’abast del lector amb una clara invitació a llegir-les.

També et pot interessar

Comentaris