ERC proposa recuperar la policia de proximitat a Vilafranca

16/02/2022 - 16:44h

Els republicans presenten un pla per aconseguir una vila més segura

Segons ERC, una de les preocupacions dels veïns i veïnes de Vilafranca és la sensació d’inseguretat, la qual ha augmentat en els últims anys arran de les baralles, problemes en diversos bars, robatoris, consum i tràfic de droga i altres episodis violents que hi ha hagut a la vila.

Per garantir la seguretat, els republicans tenen molt clar que aposten pel model de “seguretat humana”, que es basa a entendre la seguretat com un servei de proximitat a la ciutadania i a comprendre les tasques que hi estan relacionades com a responsabilitat de tots els agents socials i totes les administracions. Tal com explica Pere Sàbat, portaveu dels republicans, “cal avançar en la coproducció de seguretat, és a dir, en polítiques coordinades de seguretat on hi intervinguin tots els agents implicats, des d’entitats fins a totes les administracions, des d’agents cívics fins a la policia”.

Els republicans defensen que per donar resposta a la coproducció de les polítiques de seguretat cal desenvolupar un model de seguretat de proximitat. Un model que no només sigui proper en un sentit físic, sinó que promogui una interacció efectiva entre tots els agents de la seguretat pública i la ciutadania.

Per tirar endavant aquesta concepció republicana de seguretat, Sàbat defensa que “cal tenir molt clar quin és el model de policia que volem per a la ciutat”. “Nosaltres ho tenim claríssim: un model de proximitat amb la gent i amb el barri”, afirma.

Aquest model de proximitat, per Esquerra té diversos eixos. Primer de tot, consideren essencial que es demani a la Direcció General de Seguretat de la Generalitat que faci un estudi d’anàlisi a la policia local per identificar-hi millores. Aquest estudi es va fer per últim cop el 2008, però, segons apunten, mai s’ha fet públic. Els republicans demanen actualitzar-lo per poder enfocar “amb dades i objectivament” les millores a fer. Aquest estudi hauria d’anar lligat amb la realització d’una enquesta sobre seguretat ciutadana per poder copsar de forma clara les percepcions de la ciutadania, segons diuen.

D’altra banda, aposten per avançar per dignificar les instaŀlacions, és a dir, tirar endavant un acord per la construcció d’una nova caserna, així com l’estudi de l’equipament actual.
En aquest punt els republicans demanen un gran acord per fer realitat aquest equipament i que es planifiqui pels propers anys. Així, Esquerra ha elaborat un document amb les línies estratègiques de seguretat, un pla pensat per executar en la propera dècada.

Una de les accions que consideren claus, a l’espera de l’estudi per fer l’anàlisi de la policia, és l’ampliació d’agents de policia i cívics, dues figures que veuen necessàries per poder tirar endavant aquesta policia de proximitat. Durant els propers anys hi haurà diverses jubilacions a la policia i per cobrir-les cal una planificació d’uns quants anys, ja que calen dos anys de formació a l’escola de Mollet, una planificació que de moment, diuen, “és inexistent”.

També et pot interessar

Comentaris