Es presenta al Casal el llibre de Lluís Hill sobre l’històric circuit automobilístic del Penedès

09/02/2022 - 07:41h

El dia 18 també s’inaugura al Casal una exposició d’aquest mític traçat

Vilafranca del Penedès va ser durant els anys 1921, 1922 i 1923 del segle passat una de les capitals europees del món de l’automobilisme de competició gràcies a un circuit de primer nivell de 14 quilòmetres de llargada que va acollir tres carreres internacionals. La història d’aquest mític circuit l’ha recollida en un llibre el penedesenc Lluís Hill.

L’obra d’Hill s’ha presentar al Casal de Vilafranca com a acte previ d’una exposició, cedida per l’Ajuntament de Castellví de la Marca, sobre el traçat vilafranquí que es podrà visitar al mateix Casal a partir del dia 18. A la presentació, Hill ha estat acompanyat del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas i del gerent del Casal, Salvador Casals que han valorat de forma molt positiva la recuperació de la memòria històrica de la ciutat i de la comarca que representa el treball d’Hill.

El circuit de Vilafranca unia la capital de l’Alt Penedès amb Santa Margarida i Els Monjos a través de la N-340 fins a l’encreuament de l’antic Hostal Penedès i des d’allà seguia cap a La Múnia per a retornar després cap a Vilafranca per l’actual B-212. Un dels elements més característics del traçat de 14’7 quilòmetres era la gran tribuna per a 6 mil persones que cada any es muntava i es desmuntava a la zona situada entre l’actual carrer de La Múnia i l’avinguda de Tarragona. Tal i com recorda Lluís Hill, cal tenir present que, en aquella època, Vilafranca només tenia 8 mil habitants i que venien a presenciar la carrera al voltant de 50 mil persones cada any.

A la cursa, que va acabar sent precursora de la F-1, hi participaven els millors pilots d’Espanya, França, Anglaterra, Austria i Itàlia que eren els paísos punters de l’especialitat. De fet, la cursa vilafranquina només tenia una rèplica similar en una altra cita que s’organitzava a París. Sobre aquest fet, Hill assenyala que “crec que el Penedès no és massa conscient del que va significar aquest circuit tant a nivell esportiu com social. Es movien milers de persones arribades des de molts punts i els pilots venien aquí a guanyar la carrera i a augmentar el seu prestigi”.

També et pot interessar

Comentaris