El nou VINSEUM obrirà portes la primavera del 2023

08/02/2022 - 20:00h

Amb l’edifici acabat, els responsables de l’equipament són a punt de licitar el projecte museogràfic, amb un pressupost de més de 2 MEUR contemplats en el pressupost d’enguany

El Vinseum és a un pas d’enllestir una ampliació ideada fa més de 20 anys. Tot i que les primeres converses del projecte es remunten al 2000, no va ser fins el 2017 que l’obra es va desencallar amb una subvenció dels fons FEDER. El finançament europeu, una aportació de la Diputació de Barcelona i el pressupost de l’Ajuntament de Vilafranca -que assumeix el 50%- van sumar els 4,5 MEUR necessaris per aixecar el nou edifici del museu, començant amb l’enderroc de la finca Cal Pa i Figues l’any 2018.

Tot i que la previsió era enllestir l’actuació en poc més de dos anys, les obres no han parat de topar amb entrebancs. L’aparició d’una necròpolis del segle XIV amb un centenar d’esquelets, les restes d’un celler dels segles XVII-XIX i diverses dificultats amb les empreses constructores han endarrerit un calendari en què tampoc hi ha jugat a favor la pandèmia de la covid. La darrera previsió era estrenar el nou edifici el proper estiu, però ara s’espera que sigui la primavera de l’any que ve.

Amb l’edifici ja acabat, els responsables de l’equipament són a punt de licitar el projecte museogràfic, amb un pressupost de més de 2 MEUR finançats per l’Ajuntament. S’ha de donar forma així a un nou espai que permetrà al Vinseum passar d’exposar 500 a més de 2.000 peces i dels 500 m2 d’exposició actuals a ocupar-ne més de 3.000 distribuïts en tres plantes. També creixen els espais polivalents, que passen dels 1.500 m2 d’ara a ser-ne gairebé 5.000.

Es tracta de la inversió més important feta mai en aquest museu, amb més de 90 anys d’història, fet que porta els seus responsables a voler situar-lo a la ‘Primera Divisió’ de l’oferta museística de Catalunya. Per això, l’alcalde Pere Regull ha reclamat a la Generalitat que “es cregui” el potencial d’aquest espai i hi destini diners que ajudin a impulsar-lo. En el marc d’aquest impuls, el director, Xavier Fornos, creu que el VINSEUM estarà capacitat per ser reconegut com a Museu d’Interès Nacional.

Això l’equipararia, per exemple, a museus com Maricel i Cau Ferrat de Sitges, al Víctor Balaguer de Vilanova o al Pau Casals del Vendrell. “Em consta que ens tenen en compte, perquè realment no hi ha enlloc un museu del vi que tingui la nostra dimensió”, ha assegurat Fornos, que ha recordat que el nou espai recorrerà la història vitivinícola de Catalunya de forma transversal “i no només amb una òptica del Penedès”.

Fornos ha subratllat que un dels objectius del nou museu és que els visitants “coneguin una llarga tradició vitivinícola, molt arrelada al territori català, i que sigui conscients que és a l’abast de tothom”. “Volem realment popularitzar el vi, desmitificar-lo i treure-li la càrrega acadèmica que sovint porta associada”, ha afegit.

Per desplegar el nou concepte de Vinseum, està previst exposar “entre 2.000 i 3.000 peces”. Els responsables del museu destaquen, per exemple, el valor de nombroses premses de vi centenàries. Són elements de tant volum i pes, que el gener de l’any passat es van haver de traslladar amb un dispositiu especial per encabir-les a l’edifici abans que acabés la construcció de les parets. La “joia de la corona” és una premsa de biga del segle XIX originària de Cunit (Baix Penedès) que fa nou metres de llargada i té un cargol vertical de vuit metres. Tota la premsa pesa 5.000 quilos.

Aquesta peça havia estat fins el 2010 exposada al Vinseum, però les diferents reformes dels darrers anys l’havien deixat sense espai. “Ens estàvem deixant perdre un patrimoni molt potent”, explicava Fornos, que també ha recordat que el nou museu permetrà exposar un gran mural del pintor Pau Boada de 7 x 4 metres que explica el cicle de la vinya lligat a la història de Vilafranca.

Per al president del Vinseum, Joan Tarrada, el nou projecte permetrà situar l’equipament com a “millor museu del vi del món”, sent una “eina de gestió cultural espectacular” en la promoció de Vilafranca com a capital del vi. Actualment, el museu rep uns 30.000 visitants anuals, tenint en compte també els que s’acosten a la nova Casa de la Festa Major, gestionada pel Vinseum. La intenció a partir del 2023 és doblar aquesta xifra per arribar als 60.000 visitants en pocs anys.

Al seu torn, el govern municipal també ha assenyalat el potencial del nou museu com a eix vertebrador del municipi durant els propers anys. L’alcalde, Pere Regull, ha assegurat que “estratègicament interessa molt” per preservar el territori i impulsar el turisme enològic i cultural. “Nosaltres no tenim previst vendre el Penedès a grans projectes logístics perquè el vi forma part del nostre ADN, i això traspua una manera de ser i de viure”, ha recalcat Regull, tot defensant que el nou museu pot actuar com a “centre neuràlgic” del futur del municipi i de la comarca.

També et pot interessar

Comentaris