ERC demana un pla per millorar i crear nous parcs infantils i juvenils de Vilafranca

08/02/2022 - 11:45h

El partit republicà creu que és una inversió a llarg o mitjà termini i que caldria fer-ho amb participació ciutadana

ERC de Vilafranca demana al govern la posada en marxa d’un pla d’actuació ambiciós per renovar elements dels parcs infantils i la construcció de nous parcs i espais com un skate park o un pumptrake. Els republicans reconeixen que no és un pla que s’hagi de fer ràpidament sinó que cal planificar-lo a llarg i mitjà termini.

“Moltes són les famílies que s’han dirigit al nostre grup municipal preocupades pel deteriorament i per l’oferta desfasada dels parcs infantils de Vilafranca així com la manca d’espais per a joves com un skate o un pumptrake”, explica la regidora Gemma Urgell., al mateix temps que apunta que molts d’aquests veïns i veïnes el que fan és marxar a altres municipis.

“Sabem que des del govern local s’estan fent actuacions, però aquestes són només millores al paviment amb elements de seguretat i pintar alguns elements; unes actuacions completament insuficients si tenim en compte que la major part dels parcs infantils de Vilafranca tenen ja més de 20 anys”, apunten els republicans.

Una altra de les propostes – que presentaran dimarts en forma de moció- és retirar de les places els cartells de ‘prohibit jugar a pilota’ entenent que l’espai públic ha de ser pel gaudi dels veïns i veïnes i, per tant, també dels infants. “Els infants han de poder jugar i gaudir dels carrers i places, poder compartir usos i espais amb altres persones. De fet és quan els nens i nenes juguen als carrers que es fa evident que la ciutat està viva. Com deia Francesco Tonucci, una ciutat adequada pels nens i nenes és una ciutat bona per a tothom”.

Els republicans consideren que aquesta actuació s’hauria de fer de la mà d’infants i joves, de la comunitat educativa i del lleure i d’associacions de veïns, recollint les seves opinions i necessitats i poder així tenir una diagnosi actual real i incorporar les idees i propostes de millora de tota la comunitat.

“Considerem que cal escoltar als nens i nenes a l’hora de dur a terme polítiques urbanístiques i de mobilitat; els infants són també usuaris importants dels carrers i places i han de tenir un paper actiu en el procés de canvi i millora de la ciutat”, ha reiterat Urgell.

D’altra banda, els parcs infantils haurien de ser també inclusius i poder així facilitar l’esbarjo als nens i nenes amb diversitat funcional. De fet, aquesta demanda ja va ser portada al ple el passat juny de 2018 on, per unanimitat es va aprovar garantir que almenys un 50% dels parcs infantils de Vilafranca fossin inclusius. “Malauradament, després de tres anys i mig, no s’arriba a aquesta xifra ni de lluny i han estat molt poques les accions que s’han dut a terme amb aquesta finalitat”, ha explicat la regidora Maria Sardà, que apunta que només un parell o tres de parcs tenen algun element accessible, però que això no els converteix en parcs inclusius.

El portaveu i candidat a l’alcaldia Pere Sàbat ha posat l’accent en què cal una visió de futur per Vilafranca on el vianant esdevingui el centre de totes les polítiques urbanístiques i de mobilitat i vagi guanyant espai al vehicle privat, i, evidentment, també els nens i nenes. “Cal avançar per fer una Vilafranca més saludable i per això cal tenir un model de ciutat i planificar sent valent. Comptar amb més i millors espais públics accessibles per a tothom, haurien de ser l’eix de les polítiques urbanístiques i de mobilitat. Només així aconseguirem una Vilafranca més humana i més saludable”.

També et pot interessar

Comentaris