Vilafranca canviarà el model de reciclatge

Imatge dels contenidors intel.ligents que es van posar a Santa Margarida i els Monjos com a prova pilot
28/01/2022 - 16:00h

El govern i els partits de l’oposició estan debatent entre dues possibles opcions per a la vila: passar a un sistema de porta a porta o bé implantar contenidors intel·ligents

Vilafranca recicla de forma selectiva un 39,51% de la brossa, de manera que es troba per sota la mitjana catalana, que és d’un 45,9%, segons l’Agència de Residus de Catalunya. L’Alt Penedès, amb un 46,75%, està lleugerament per sobre.

Segons explica el portaveu del govern vilafranquí i regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, l’objectiu és arribar al 55% l’any 2025; al 60% el 2030 i al 65% el 2035. En els últims vuit anys la recollida selectiva ha augmentat en sis punts, però el regidor reconeix que “encara hi ha molta feina a fer”.

Tenint en compte que el municipi està lluny d’aquestes xifres, des del consistori es considera urgent canviar de sistema de recollida, i més tenint en compte que ara mateix pràcticament tots els consistoris s’estan replantejant nous models i que el contracte de recollida de Vilafranca ja està en prorroga i se n’ha d’establir un de nou.

Des del govern es donen un marge “de dos o tres mesos” per licitar el nou contracte enguany. A més, volen implantar-lo el 2023. Ara bé, el regidor considera imprescindible que des de les administracions superiors també es treballi perquè es redueixin al màxim “els residus en el seu origen, i no només esperar que el ciutadà faci la seva feina”. “Cal més pressió a les empreses que generen grans tones d’aquests residus, sobretot plàstics, perquè els puguin substituir. Al ciutadà cal posar-li fàcil”, diu.

Així, el govern de Vilafranca i els grups de l’oposició estan debatent quin model de recollida és millor per a la vila, sobretot per incrementar la taxa de recollida en orgànica i en envasos, que són les dues fraccions amb un percentatge inferior de recollida i, per tant, amb molt marge de millora.

Els dos models que s’estan plantejant per a aquestes fraccions són molt diferents: un és el porta a porta, i l’altre és el sistema de recollida amb contenidors inteŀligents.

Aureli Ruiz apunta que el porta a porta és habitual en poblacions més petites i que els contenidors inteŀligents són un sistema molt nou “que cal mirar amb lupa”. A partir d’aquí, doncs, els pros i els contres són sobre la taula i, tot i que el govern es decanta pel sistema de contenidors inteŀligents, encara no ha pres cap decisió final al respecte.

Segons el regidor, els paràmetres que s’han de tenir en compte a l’hora d’escollir un sistema o altre són diversos. Així, per exemple, Ruiz creu que cal respondre a diferents preguntes: Ara és viable, el sistema? Millorarà el percentatge de recollida selectiva? S’adapta a les necessitats del ciutadà? Quin és el cost i la sostenibilitat econòmica del model?
Pel que fa al cost, Ruiz destaca que qui paga el sistema de recollida és el ciutadà i que han vist que amb el porta a porta potser hauria d’haver-hi increments molt grans, fins i tot de més del 50% del rebut. Per altra banda, des del govern també volen analitzar com el nou sistema de reciclatge afectaria l’espai públic.

A més, apunten que també hi ha sobre la taula la possibilitat de pagament per generació, per tal que qui recicli més pagui menys, però que això els genera certs dubtes: “En el cas dels llogaters, del seu esforç se’n beneficiaria el propietari i, per tant, no sabem si el llogater voldria fer-lo. Per altra banda, caldria incrementar molt el rebut perquè la diferència del que paga un que recicla i un altre que no sigui molt gran. Si no, no tindria sentit”.

Segons Ruiz –que diu que una convivència dels dos sistemes no és possible– l’equilibri ideal seria trobar un model “que incentivi el reciclatge i que també obligui la ciutadania a ser responsable, però amb flexibilitat”.

Per Ruiz, el sistema de contenidors inteŀligents “et força una mica a reciclar el dia que toca i, per tant, genera consciència ciutadana”. A més, un altre avantatge que veu als contenidors inteŀligents és que, com que és un model que ha de durar com a mínim uns 8 o 10 anys, “la tecnologia es pot canviar i adaptar molt ràpidament”. A més, Ruiz destaca que el porta a porta és un sistema “molt més car”.

L’illa de vianants, un cas a banda
Pel que fa a l’illa de vianants del centre de la vila, Ruiz reconeix que caldrà pensar un sistema més específic i especial, sobretot potser en un porta a porta per al comerç, perquè és qui més residus genera.

Satisfacció amb la prova pilot dels Monjos

La Mancomunitat Penedès-Garraf i l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos van dur a terme fa uns mesos una prova pilot de contenidors inteŀligents per millorar els índexs de reciclatge. El resultat va ser molt positiu, i consideren que el veïnat es va adaptar durant aquell temps de forma notable a l’ús de les targetes magnètiques i a l’obertura selectiva dels contenidors, en funció del tipus de residu que acollien.

El model de contenidors inteŀligents incorporen uns sensors que permeten conèixer en tot moment el seu ús i el nivell de capacitat en què es troben. L’anàlisi d’aquestes dades ofereix la possibilitat d’optimitzar el transport i ajustar el calendari i freqüència de recollida, podent desenvolupar rutes inteŀligents dels vehicles adaptades a les necessitats, cosa que derivarà en una reducció del consum energètic.

Adjudicada la recollida de residus porta a porta a cinc municipis

L’assemblea de municipis de la Mancomunitat Penedès-Garraf ha adjudicat el nou servei de gestió i recollida de residus porta a porta a cinc municipis de l’Alt Penedès (Sant Sadurní, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit i Olèrdola) durant un període de 8 anys. Aquest és un dels contractes de servei més importants que gestiona la Mancomunitat, amb un pressupost de més de 18 milions d’euros. Des de la Mancomunitat s’ha posat èmfasi en la campanya de comunicació que es durà a terme als municipis i en el fet que el nou servei s’implementarà en pocs mesos a partir de la signatura del contracte.

Actualment Sant Sadurní, Sant Quintí de Mediona i una part del municipi d’Olèrdola recullen els residus utilitzant aquest sistema, i amb aquesta aprovació s’incorporen a la recollida porta a porta els municipis de Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit, i s’amplia el sistema de recollida a totes les fraccions a Sant Quintí de Mediona i a Olèrdola. Amb el nou contracte s’implantarà tecnologia smart en els cubells, el que un futur servirà per aplicar una taxa d’escombraries més justa segons els residus que es generin.

La majoria de l’oposició aposta per un sistema porta a porta

Pere Sàbat (ERC): “Hem de superar l’objectiu del 55% de reciclatge, i per fer-ho cal anar més enllà del model de recollida. Des d’ERC no defugim el debat, però el sistema de recollida no ha de ser el centre de la qüestió, sinó una eina més. És imprescindible definir el model de ciutat que volem, i a partir d’aquest decidir el sistema més òptim per a cada zona, ja siguin contenidors inteŀligents o el porta a porta. Aquest sistema ha d’anar reforçat amb més accions, apostant per fomentar la reducció de plàstics, fent campanyes per reutilitzar i donar segones oportunitats, instaŀlant un ecoespai i, finalment, reciclant. Accions que s’han de fer comptant amb els veïns i veïnes fomentant la conscienciació i creant incentius com ara el pagament per generació. Més reciclatge és més benestar”

Noel Viñas (CUP): “Des de la CUP de Vilafranca considerem que el model de reciclatge que cal implantar a la vila és el del porta a porta, ja que podem obtenir més d’un 70% de recollida selectiva dels residus, mentre que a Vilafranca, amb el model vigent, només se separa un 39,51% de la brossa. Així doncs, amb l’actual context de crisi climàtica cal ser al màxim d’ambiciosos possible pel que fa a la recollida selectiva, i en aquest cas està demostrat que el model porta a porta és el més efectiu. A més, aquest model pot servir per crear llocs de treball. Per tant, creiem que cal generar un consens ampli entre els grups municipals de Vilafranca per implementar un sistema de recollida porta a porta adaptat al context de la nostra vila”

Montse Romagosa (VeC): “Apostem pel sistema porta a porta (PaP) adaptat a la realitat vilafranquina. El PaP arriba a uns nivells de recollida selectiva pròxims al 80%, el doble de l’actual a la nostra vila i del que es pot aconseguir amb altres sistemes. Aquests elevats nivells el fan eficaç ambientalment i eficient econòmicament, ja que a la llarga s’abarateixen molt els costos d’abocador. El PaP és en si mateix pedagògic: separar bé porta feina, i si reduïm i reutilitzem tindrem menys per reciclar. Ja tenim les 3 R, que són l’objectiu final. El canvi de model ha d’anar acompanyat d’informació i participació ciutadana. I la seva implementació, acompanyada d’incentius fiscals, seguint el principi que “qui més contamina i menys recicla, més paga”.

Eladio García (Ciutadans): “Vilafranca s’hauria de dotar d’un sistema de recollida de residus mixt en funció de les característiques de cada barri. En aquells on la densitat de població és alta, ens decantem per la recollida mitjançant el sistema de contenidors inteŀligents. En aquells barris on la densitat de població sigui baixa (edificacions d’habitatges aparellats o unifamiliars) considerem que el sistema porta a porta és l’idoni. En cas que no fos factible contractar el servei mixt, ens decantem pel sistema de contenidors inteŀligents, ja que tots els informes tècnics a què hem tingut accés indiquen que té un cost sensiblement menor que el sistema porta a porta. També té una menor afectació per als ciutadans i no implica haver d’ampliar la neteja dels carrers”

També et pot interessar

Comentaris