Santa Margarida i els Monjos posarà en marxa una biblioteca de les coses

26/01/2022 - 12:05h

Es tracta d’un espai on es podrà agafar en préstec material que s’utilitza puntualment com ara crosses o aparells de cuina

La Regidoria d’Economia Social i Solidària de l’Ajuntametn de Santa Margarida i els Monjos vol impulsar una biblioteca de les coses on es pugui deixar en préstec material que s’acostuma a utilitzar de manera puntual.

Així, el tècnic del consistori, Joan Grasa, explica que es podrien prestar eines de bricolatge, crosses, estris de cuina que s’usen puntualment (com ara una panificadora o una màquina per fer crispetes), o també projectors o material d’oficina similar.

I és que les biblioteques de les coses neixen per oferir aquesta mena d’articles en préstec i evitar que s’hagin de comprar i que s’acabin fent malbé per poc ús.

Grasa explica que tot i que l’Ajuntament hi donarà suport, ara el que cal és trobar gent interessada per impulsar la biblioteca, ja que es tracta que sigui un projecte comunitari, com el Banc del Temps, que funciona al municipi des del 2013. De totes maneres ja hi ha algunes persones que volen donar-los un cop de mà, i ara estan buscant possibles espais on ubicar la biblioteca.

Així doncs, la iniciativa encara està en fase inicial. A més, no se sap quants dies es podran tenir els objectes ni si el servei serà totalment gratuït o s’haurà de pagar una petita quota accessible per a tothom.

Grasa en parlava així: “Ens hem acostumat a acumular objectes a casa que gairebé no fem servir però que ocupen espai, costen diners i acabaran esdevenint residus. Davant d’això, l’alternativa és que en lloc de comprar tant, s’aposti pel consum compartit”.

D’aquesta manera s’aconsegueix que els objectes arribin al final de la seva vida útil, s’evita generar residus innecessaris, es promou el consum conscient, el reciclatge, es redueix la despesa i, alhora, es dinamitza el teixit social i es crea comunitat.

A Catalunya existeix una biblioteca de les coses al barri de Sant Martí de Barcelona. La va impulsar la cooperativa Nusos i una representant de l’entitat va ser la que es va encarregar d’explicar fa uns dies la iniciativa davant el públic dels Monjos.

També et pot interessar

Comentaris