Escola de vida

24/01/2022 - 09:36h

El Servei d’Igualtat de Vilafranca ofereix activitats dirigides a dones que pateixen o han patit situacions de violència masclista

Abordar matèries d’interès general per aprendre a viure amb qualitat i dignitat des del respecte i estima a una mateixa fins al respecte i estima cap a les altres persones. Aquest és l’objectiu principal de l’Escola de Vida, organitzada des del Servei d’Igualtat de Vilafranca des del 2014 per a dones que pateixen o han patit violència de gènere.

I com ho fan? Doncs bàsicament programant activitats trimestralment per treballar l’exercici dels drets personals en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar.

Segons explica Montse Gené, des del Servei d’Igualtat, un dels eixos d’actuació del Servei d’Igualtat són les accions de prevenció i sensibilització ciutadana que es treballen per mitjà de les diverses activitats que es realitzen en el marc de l’Escola de Vida.
Aquestes activitats estan estructurades en quatre àrees bàsiques: primerament, un cicle de formació legal anomenat ‘És de Justícia’ per tal que les dones siguin coneixedores de diferents temes legals d’interès com ara separacions, divorcis i custòdia dels fills i filles.

El segon bloc tracta el benestar emocional i s’anomena ‘I a mi qui em cuida’ i el tercer eix és el cicle de vida quotidiana amb el lema ‘Dia a Dia’. Finalment, però no per això menys important, també es fa formació general sobre salut.


El programa d’activitats es treballa amb l’equip de professionals del SIAD, que és interdisciplinari, des del vessant psicològic i social.
La programació de les activitats (xerrades, conferències, tallers, formació) s’organitza en funció de les necessitats detectades per l’equip de professionals del servei i adaptades de les dones, impartides sempre per equips tècnics experts en la temàtica.

Aquestes activitats principalment es realitzen en grups per tal d’afavorir el procés de recuperació i autonomia de les dones, fer cohesió i crear vincles entre elles ja que es troben en situacions molt familiars. “Del que es tracta és de fomentar el creixement personal, l’autonomia i l’empoderament”, diu Montse Gené.

Així, durant el 2021 s’han realitzat, per exemple, tallers d’artteràpia, musicoteràpia, risoteràpia, espai de mirada en dins o rodes de lectura. L’important, apunten des del Servei, és entendre que treballen en processos de recuperació que no són lineals i, per tant, han de respectar que cada dona es troba en un moment diferent i pot prendre les decisions que consideri oportunes.

Propostes per al 2022
L’increment de les situacions de violència masclista post confinament ha fet que des del Servei d’Igualtat es detectin moltes dificultats en mantenir el benestar emocional i, per tant, se seguirà molt en la línia d’oferir activitats de creixement personal, on es pugui treballar la creativitat i prendre consciència de les emocions i pensaments per poder empoderar-se i sentir-se més segures.

A més a més, des del Servei han detectat que cada cop atenen més adolescents víctimes de relacions afectivosexuals abusives i també s’organitzaran activitats que puguin cridar l’atenció i ser útils a aquesta franja d’edat.

Així, pel primer i segon trimestre d’enguany està previst dur a terme un taller anomenat ‘Moviment vital i autodefensa feminista’ que vol ensenyar a defensar-se transmetent seguretat, sense mostrar cap mena d’aparença de víctima.

“La lluita contra la violència masclista ha estat sempre una de les prioritats en la implantació del Pla per la Igualtat i és l’objectiu fonamental del SIAD”, clou Montse Gené.

També et pot interessar

Comentaris