Sant Sadurní tornarà a suspendre la taxa de terrasses

21/01/2022 - 12:00h

Per tercer any consecutiu, el consistori elimina aquest impost que han de pagar els establiments per tenir taules al carrer

Un dels sectors econòmics més tocats per la pandèmia de la Covid-19 és la restauració. Les mesures imposades per mirar de frenar els contagis per SARS-CoV-2 han posat aquest segment com a centre de la diana durant tota la crisi sanitària, i aquest divendres encara es manté com un dels que més mesures restrictives ha de complir.


Per mirar d’ajudar els restauradors que estan fent mans i mànigues per superar les conseqüències de la pandèmia, molts ajuntaments van decidir el 2020 i el 2021 suspendre la taxa de terrasses que han de pagar si volen tenir taules al carrer. Aquesta ha estat una bona solució per augmentar aforament quan s’han limitat les persones a l’interior dels locals, i des dels consistoris s’ha buscat facilitar la instal·lació d’aquest tipus d’espais.


Sant Sadurní és un dels que es va sumar fa dos anys a la mesura de suprimir l’ordenança de terrasses, i l’any passat va repetir. En el ple ordinari de la setmana que ve, l’equip de govern tornarà a posar sobre la taula la supressió d’aquesta taxa, per mirar d’estalviar una mica d’ofec econòmic als restauradors locals.


“Quan vam redactar les ordenances, pensàvem que aquest 2022 ja no seria necessària la mesura, perquè els indicadors anaven millorant. Amb el gir que ha fet la pandèmia, però, creiem que és fonamental allargar-la”, ha apuntat el regidor d’Hisenda Carles del Amor.

Amb els vots de l’equip de govern assegurats, l’aprovació de la mesura està garantida. La principal conseqüència de la seva acceptació serà que l’Ajuntament deixarà d’ingressar més de 40.000 euros que estava previst cobrar per aquest concepte durant el present exercici.

Com que l’aprovació de la mesura es farà a final de gener, els propietaris de terrasses sí que hauran d’abonar la taxa corresponent als primers vint-i-cinc dies de l’any. “En la majoria dels casos, seran uns 20 euros” assegura Del Amor, que considera que aquesta és una bona fórmula per donar ajudes indirectes al sector. La supressió de l’ordenança no s’ha pogut dur a terme abans per qüestions burocràtiques.

S’amplien les terrasses

La suspensió de la taxa de les terrasses beneficiarà els 48 bars i restaurants que actualment disposen d’una llicència municipal per tenir taules al carrer. Aquesta xifra ha augmentat un 29,7% des que es va declarar la pandèmia, amb l’entrada de noves sol·licituds a l’Ajuntament.


“Des que va esclatar la crisi sanitària, hem rebut 14 peticions per instal·lar noves terrasses. 11 han tirat endavant, i tres s’han hagut de denegar perquè no complien els requisits”, ha explicat Pere Vernet, regidor de Via Pública de Sant Sadurní.


A més de les demandes per poder posar taules a l’exterior, la pandèmia també ha fet que la majoria de bars i restaurants sadurninencs hagin demanat ampliar el nombre de taules operatives. Molts d’ells n’han demanat entre quatre i cinc més, i a hores d’ara l’oferta de taules de restauració a l’exterior al municipi ja s’eleva fins a les 250.

Les facilitats que s’han posat des del consistori per habilitar o ampliar aquests espais han estat ben rebudes pels empresaris, que els pròxims dies hauran de continuar convivint amb les mesures imposades per la Generalitat. De moment, es manté el 50% de l’aforament a l’interior dels locals, i l’obligatorietat del certificat Covid per accedir-hi.

Comentaris