Els indicadors de la Covid baten rècords al Penedès

Imatge d’un nen mentre un farmacèutic li fa un test. FOTO: ACN
20/01/2022 - 20:08h

El risc de rebrot segueix augmentant a l’Alt i el Baix Penedès i ja multiplica per tres el que es va registrar al pic de la cinquena onada

Els indicadors de la sisena onada de la pandèmia per Covid-19 continuen creixent sense aturador. Si fa una setmana semblava que la situació d’expansió del virus començava a remetre, ara les xifres demostren que hi ha més casos positius que mai. L’accessibilitat més gran als tests d’antígens, que des d’aquest cap de setmana es venen a un màxim de 2,94 euros a les farmàcies, juntament amb la gran capacitat de transmissió de la variant òmicron han fet disparar uns registres que baten rècords a Catalunya, i totes les comarques del país.


A l’Alt Penedès, les dades són de les més elevades de Catalunya. Al conjunt del territori el risc de rebrot és de 6.671 punts, 2.000 més que fa una setmana, una xifra que gairebé triplica el màxim que es va registrar al pic de la cinquena onada el mes de juliol passat. També creix aquesta setmana la Rt, que ja és de l’1,27. Fa set dies aquesta xifra s’havia acostat a l’1 -que significa que la pandèmia entra en fase de recessió-, però els efectes de les festes de Nadal, que encara cuegen, juntament amb la tornada a les escoles, han fet incrementar l’expansió del virus.


Els últims set dies també han augmentat la quantitat de proves diagnòstiques que s’han fet a l’Alt Penedès, amb més de 9.000 PCR i tests d’antígens ràpids (TAR). A diferència del que passava fa unes setmanes, els nous positius per Covid-19 s’han diagnosticat majoritàriament per TAR. En total, s’han fet poc més de 2.800 PCR, i més de 6.300 tests. Pràcticament, 25 de cada 100 proves que s’han gestionat han donat positiu, i la mitjana d’edat de les persones que

s’han contagiat es manté a la baixa. Ara mateix la mitjana se situa a l’Alt Penedès en els 34,6 anys.


Al Baix Penedès també es manté la tendència a l’alça dels principals indicadors que serveixen per analitzar l’evolució del virus. Malgrat aquest increment, la comarca costanera es manté lluny de les xifres de l’Alt Penedès, i també de la mitjana catalana. Aquest dijous el Baix Penedès tenia un risc de rebrot de 5.284 punts. La incidència és 1.400 punts inferiors a la de la comarca veïna, però està gairebé 2.000 punts per sobre de la que es va reportar ara fa set dies.


També creix l’Rt, que se situa en l’1,27, mentre que la setmana passa era de l’1,08.


Pel que fa a la quantitat de proves diagnòstiques que s’han fet els darrers dies, del total de 8.174 TAR i PCR realitzades, el 27,5% han confirmat un contagi. Com a l’Alt Penedès, s’incrementen els diagnòstics d’infeccions per TAR (més de 5.700) i baixen els confirmats per PCR (2.400).


L’edat mitjana de les persones que s’han infectat la darrera setmana al Baix Penedès és de 34 anys.

Dades a les capitals


Si s’analitzen les dades de les dues capitals de comarca penedesenques, les diferències d’indicadors entre Vilafranca i el Vendrell també són significatives. El risc de rebrot a la capital de l’Alt Penedès s’enfilava aquest dijous als 7.270 punts (un dels més elevats de Catalunya), mentre que al Vendrell es manté en 5.552 punts. Cal tenir en compte que les dues ciutats havien batut el rècord de risc en la cinquena onada, amb poc més de 1.700 punts, quatre i tres vegades menys que el que hi ha actualment.

Pel que fa al percentatge de les proves diagnòstiques que s’han fet l’última setmana, a l’Alt Penedès han confirmat un positiu el 25,4% dels tests, i al Baix Penedès el 26,7%.

També et pot interessar

Comentaris