L’escola Vedruna Sant Sadurní guanya el Premi Escoles Verdes 2021

FOTO: ESCOLA VEDRUNA SANT SADURNÍ
20/01/2022 - 18:03h

El centre educatiu ha rebut el reconeixement per la proposta ‘Projecte Vital d’hort i bosc a l’escola’, que acosta l’alumnat a la natura

Ja fa anys que els pedagogs asseguren que donar la possibilitat als nens i nenes d’experimentar mentre adquireixen coneixements és clau per aconseguir que els retinguin. Hi ha estudis que apunten que els nens i nenes només retenen el 10% del que els docents els expliquen a les aules, però el percentatge s’incrementa fins al 92% si la matèria que s’imparteix va acompanyada d’un fet vivencial per a l’alumne.


Aquesta premissa és la base del ‘Projecte vital d’hort i bosc a l’escola’, la proposta encetada per l’Escola Vedruna Sant Sadurní fa cinc anys i que el 2021 ha estat mereixedora del primer Premi Escoles Verdes que atorga la Generalitat, en la categoria d’Acció Singular. El guardó no és el primer que rep la iniciativa, que va néixer com una activitat original del centre educatiu i s’ha acabat convertint en un espai municipal on també treballen alumnes de la resta d’escoles de Sant Sadurní.


Tal com ha detallat Paqui López, directora de l’Escola Vedruna, la proposta de l’hort es va gestar dins el projecte d’Escola Verda -el centre forma part d’aquesta xarxa des de fa sis anys-, i a l’ inici només era una llavor dins el pla educatiu del centre. Actualment, s’ha convertit en un dels seus pals de paller. “Al començament, l’hort s’ubicava en un petit espai dins el pati, però de seguida vam tenir clar que l’havíem d’ampliar per la bona rebuda que va tenir entre els alumnes”, afirma López.


Després de mantenir algunes converses amb responsables municipals, un particular els va cedir un tros de terreny a la zona de Can Mas de la Riera, on hi ha diverses zones d’horta que cultiven veïns del municipi. “L’Antonio, la persona que es va cedir el tros, ha estat clau en l’ampliació del projecte. No només ens ha facilitat un espai, sinó que ens ajuda i ens aconsella en totes les tasques necessàries per fer que els cultius creixin”, reconeix Paqui López.

Ajuda dels voluntaris

I és que fer que un hort funcioni no és cosa fàcil. El de l’Escola Vedruna és ecològic i fins i tot s’hi duen a terme algunes pràctiques d’agricultura biodinàmica, tot un repte per als alumnes, que hi van per torns cada dia de dilluns a dijous. A més dels nens i nenes, el projecte també compta amb el suport de persones voluntàries (Xavier Xorto, el president de l’AMPA de l’Escola Vedruna és un dels que hi treballa) que s’encarreguen de les plantacions quan el centre està tancat. “Sense l’ajuda que rebem, el projecte no hagués tingut tant d’èxit”, apunta Jesús Florido, un dels docents responsable de la proposta.


Malgrat els entrebancs lògics de la manca d’experiència, fins ara a l’hort de l’Escola Vedruna s’hi han recollit hortalisses de tota mena com enciams, tomàquets, bròquil, faves, coliflor, o fins i tot calçots, que són l’estrella del mercat que els alumnes munten per vendre el fruit de l’hort. “Pensàvem que hauríem de fer mans i mànigues per vendre les verdures, però la veritat és que volen!”, assegura Florido. L’any passat els fons que es van recaptar amb la venda es van destinar a comprar material per Càritas, i enguany també es dedicaran a aquest fi solidari, amb l’objectiu que els alumnes, a més de sostenibilitat i medi ambient, adquireixin altres valors a través de la iniciativa.

Projecte transversal

La transversalitat de la proposta és precisament un dels baluards de la iniciativa, que s’emmarca en l’educació vital, un dels eixos de l’escola. “Creiem que és necessari traspassar les aules”, assegura Paqui López. El propòsit s’ha aconseguit de sobres perquè a l’hort fins i tot s’hi han habilitat bancs perquè els alumnes hi puguin fer classes.


Tot i que l’hort és una de les iniciatives més grans que s’emmarquen dins les activitats d’escola verda, el centre educatiu també ha desenvolupat altres activitats com la construcció d’un camí sensorial (on els nens caminen descalços per descobrir textures), la millora de l’entorn del Camí del Riu o el disseny de plafons amb codis QR que inclouen el contingut dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

També et pot interessar

Comentaris