El Fòrum Berger Balaguer presenta una col·lecció de ceràmiques de Pere Casanovas Santacana – KAX

La mostra exposa fins a 45 obres | 3d8
20/01/2022 - 09:37h

L’Espai Cultural Fòrum Berger Balaguer de la Fundació Pinnae acull a partir del 28 de gener i fins al 6 de març l’exposició “Cubisme i Terracota”, una proposta de Pere Casanovas Santacana – KAX. Es tracta d’una col·lecció de ceràmiques inspirades en obres de grans artistes cubistes. La inauguració de la mostra serà divendres que ve, a les 19 hores amb presència de l’artista.

“Cubisme i Terracota” és un projecte de Pere Casanovas Santacana, més conegut per KAX, compost per 45 obres. La idea plàstica que es presenta en aquest projecte és una reinterpretació, en rajola de ceràmica o terracota de 20 x 20 cm, d’algunes de les peces cubistes més representatives. Aquesta visió terrosa del cubisme suggereix noves formes de veure i viure un corrent pictòric que va revolucionar l’art establert pels cànons convencionals.

L’obra de Picasso

A les darreres dècades del segle XIX van néixer alguns dels pintors més representatius del cubisme, sobretot entre 1880 i 1890. L’obra de Picasso, “Les Senyoretes del carrer d’Avinyó”, es considera el primer quadre cubista. Tothom coincideix, però, en que és Paul Cézanne el precursor d’aquest arriscat moviment artístic basat amb la descomposició de les formes, i l’experimentació geomètrica, i que proposa una ruptura radical amb els cànons pictòrics de l’art acadèmic vigents fins aleshores.

El trencament de la perspectiva convencional comporta la fragmentació de paisatges i objectes en plans superposats: triangles, quadrilàters i formes planes elementals, omplen les teles. En molts casos les obres es poden interpretar com autèntics puzles de forma i color, donant pas al nou llenguatge estètic anomenat Cubisme.

Els quaranta cinc autors considerats en aquest projecte, “Cubisme i terracota”, han abraçat, en alguna etapa del seu procés creatiu, el cubisme, o alguna de les importants branques associades a aquest corrent artístic: pre-cubisme, cubisme, suprematisme, orfisme, cubo-futurisme, concretisme, constructivisme, vibracionisme, rondocubisme, etc.
Som al 1914 i esclata la Primera Guerra Mundial. No han passat ni vint anys des de la creació de “Les senyoretes del carrer d’Avinyó”, quan la guerra s’emporta per davant molts projectes cubistes i fins i tot lleva la vida d’alguns dels seus pintors que han estat mobilitzats. No obstant això, els millors artistes d’aquest moviment segueixen pensant i creant cubisme durant molts anys després. Un segle després, aquest corrent artístic segueix sent motiu d’estudi i controvèrsia.
La llista de pintors cubistes pot arribar a ser inacabable. En aquest cas l’artista ha seguit el criteri de considerar aquells autors reconeguts, nascuts abans d’acabar el segle XIX, que, per altra banda, representen el bo i millor de cada corrent associat al cubisme. El cubisme neix a França, i la major part dels seus representants més reconeguts són també francesos. I encara més: alguns dels artistes cubistes que no són, originàriament, francesos, van desenvolupar bona part de la seva obra a França. Destaquen artistes com Juan Gris, José Moreno Villa, André Lhote, George Valmier, Bohumil Kubista, Jean Metzinger, Umberto Boccioni i Diego Rivera, entre molts d’altres.

De l’autor

Pere Casanovas Santacana (La Granada, 1950) actualment a Vilobí, és llicenciat en Ciències Exactes i Catedràtic de Matemàtiques. Professor, escriptor, artista, polifacètic. Va exercir a la docència i publicar diverses publicacions matemàtiques. En etapa adulta, torna als seus orígens vocacionals que són la literatura i la pintura, fins al 2000 que fa la seva primera exposició i al 2006 rep el XIV Premi de Narrativa Ciutat d’Eivissa per la novel·la El Laberint de Creta.
L’exposició es podrà visitar en horari de dijous a dissabte de 18 a 20h i diumenges i festius de 12 a 14h i de 18 a 20h. L’entrada és lliure i totalment gratuïta.

També et pot interessar

Comentaris