Presenten un extens estudi per millorar la festa major de Vilafranca

15/01/2022 - 19:53h

Els joves Marc Paredes i Enric Vidal han dut a terme un treball de recerca amb més de cinquanta propostes pel que fa a horaris, sostenibilitat, seguretat i inclusió

En Marc Paredes i l’Enric Vidal són dos joves estudiants de segon de batxillerat de l’Institut Milà i Fontanals de Vilafranca que fa pocs dies han presentat el seu treball de recerca, dedicat a la festa major de Vilafranca i sobre el qual han dedicat els seus esforços de l’últim any i mig.
El document ha generat un cert ressò, sobretot a xarxes socials, ja que es tracta d’un extens treball titulat “120 Hores? Tradició i Renovació són compatibles a la Festa Major de Vilafranca?”, que conté més d’una cinquantena de propostes per tal de millorar la celebració en quatre pilars fonamentals: els horaris, la sostenibilitat, la seguretat i la inclusió.

PUBLICITAT
  

De fet, una part del treball apunta als principals problemes associats a aquests quatre eixos, alguns dels quals són organitzatius i logístics i, de fet, en aquest sentit, en el document destaquen “un egocentrisme general i individual per part de cada element, persona, entitat i col·lectiu de la celebració, la tardança i/o la manca de comunicació en certs aspectes als diferents agents participatius, el poc protagonisme del poble en l’organització de la festa”.

Segons expliquen els joves, el treball s’ha fet amb diferents objectius. Primerament que els canvis proposats no comportin una modificació del vessant patrimonial i tradicional de la festa, ja que per això va ser declarada l’any 2010 com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional i també perquè des de fa anys la Festa Major de Vilafranca ha rebut l’apel·latiu de la Festa Major més típica de Catalunya.


Els joves deixen també clar que en cap moment volen menysprear la tasca organitzativa dels qui s’encarreguen de preparar la festivitat, ja que, precisament, diuen, que s’han posat “en la seva pell”.

La base dels canvis, afegeixen, ha estat l’opinió de tots els qui tenen un paper rellevant a la celebració i, per això, s’ha volgut reflectir l’opinió de tots els protagonistes possible: balladors, grallers, castellers, músics, gent que viu en residències, gent gran, jove, el conjunt d’espectadors que viuen i veuen la festa, empreses pirotècniques, entitats feministes, associacions de veïns… perquè els expressessin la seva opinió més sincera sobre com viuen la Festa Major i si creuen que hi ha problemes en alguns àmbits de la festivitat. En total, han rebut més de 1.300 respostes.

Un cop finalitzat el treball, l’objectiu dels dos joves és que els canvis s’aprovin a la Festa Major de Vilafranca de manera real i, per aquest motiu, ja han iniciat un seguit de reunions amb les parts implicades.

Un exemple: canvis en la jornada del dia 29

El document argumenta una modificació de la jornada del dia 29 d’agost per tal que la diada castellera no comenci, ni acabi, tan tard. Així, tots els elements del seguici començarien des de la rambla, com fins ara, però un cop arribats al final del carrer de la Parellada, concretament a l’encreuament amb el carrer de la Indústria i el carrer de la Font, tots els balls girarien cap al carrer de la Indústria.

Allà, tots els elements anirien entrant cap a la plaça de la Vila realitzant coreografies ràpides que permetin una entrada dels balls àgil i fluida. Tot seguit, la banda entraria a la plaça abans que els Falcons i les colles castelleres i oferiria una peça del seu repertori i el Cant dels Segadors. Quan tots els balls anessin entrant a plaça i la banda executés la seva actuació, els Falcons es prepararien per actuar i els Castellers de Vilafranca aprofitarien per realitzar el tradicional castell davant de la Farmàcia Miralles. Així mateix, les dues altres colles podrien aixecar construccions al carrer de la Indústria. A partir d’aquí, quan els Falcons acabin, les tres colles entrarien a plaça fent un pilar i ja es quedarien per començar la Diada Castellera de Vigília.

Mentrestant, la resta de la comitiva, exceptuant la banda, els Falcons i les colles castelleres, continuaria amb el recorregut dirigint-se cap al carrer de la Cort, la plaça de la Constitució, la plaça del Vall del Castell, la plaça de l’Oli i la plaça de Jaume I. Seria en aquest punt on els balls podrien realitzar els balls conjunts. Durant el transcurs de la Cercavila i també en les tres processons, els balls només podrien realitzar coreografies estàtiques en punts concrets i els castells i les estructures dels Falcons i les colles castelleres serien simultànies, exceptuant els pilars.

També et pot interessar

Comentaris