El cinema Kubrick tanca portes 27 anys després amb una última sessió molt emotiva

12/01/2022 - 15:28h

La nit del passat 30 de desembre tancava les portes el cinema Kubrick de Vilafranca. Ho feia després d’una sessió molt emotiva que va incloure algunes sorpreses i la projecció de la pel·lícula West Side Story, de Steven Spielberg.
Queden enrere vint-i-set anys des de la seva inauguració, l’agost del 1994, així com centenars de projeccions i espectadors que han passat per una sala emblemàtica que el dia del seu naixement es va convertir en el primer multicine de la província de Barcelona fora de la capital catalana. Aleshores, el Kubrick s’afegia a les dues sales del Bogart ampliant l’oferta cinematogràfica a Vilafranca i comarca.

Maria Olivella ha estat des del 2008 l’ànima del cinema Kubrick


Pel que fa als motius que han propiciat el tancament, la pandèmia de Covid-19 ha estat determinant per a l’adeu d’una sala que des del 2008 era gestionada per Maria Olivella, l’ànima impulsora d’aquest cinema vilafranquí, compromesa, juntament amb tota la família, a fer possible que tots aquests anys Vilafranca hagi tingut un cinema i hagi esdevingut un referent cultural al Penedès.

PUBLICITAT

Decisió meditada i consensuada

L’esclat de la pandèmia, el març del 2020, va provocar que la sala hagués d’estar tancada durant sis mesos. Aquest fet, així com els canvis socials pel que fa a l’oci i l’entreteniment, van generar un preocupant descens d’espectadors no només al Kubrick, sinó a totes les sales del país, amb un descens de fins al 70%. Malgrat tot, l’aparició de plataformes audiovisuals i el fet de poder consumir cinema des de casa ha estat, sens dubte, l’estocada final que ha forçat a prendre una decisió consensuada i meditada. “La pandèmia ha fet que el públic hagi perdut l’hàbit d’anar al cinema, i al sector cultural les ajudes arriben amb comptagotes”, diu Maria Olivella, que pronostica un futur “incert”.
“Un dels canvis, amb relació a abans de la pandèmia, ha estat que avui les pel·lícules passen molt de pressa i no tenen una continuïtat pel que fa al públic”, explica Olivella. A més, moltes estrenes arribaven a finals d’any i alhora, cosa que provocava que s’acumulessin, i això feia que hi hagués massa films per programar. “El calendari de les distribuïdores es mou constantment, i això tampoc hi ha ajudat”, afirma Olivella.

Una de les sorpreses va ser l’entrada d’un astronauta a la sala emulant la pel·lícula 2001: Una Odissea de l’espai, de Stanley Kubrick

Millores per a la comoditat de l’espectador

Cal dir que el Kubrick sempre ha anat perfeccionant les seves prestacions. L’any 2013, per exemple, la sala va fer un pas endavant projectant amb sistema digital i deixant enrere l’analògic del desaparegut format en 35 mm. “O feies aquell canvi o desapareixies”, diu Maria Olivella. Dos anys més tard, coincidint amb el 20è aniversari, es feia també una renovació total del pati de butaques de la sala buscant la comoditat de l’espectador. El sistema digital va permetre també al cinema obrir nous fronts oferint continguts alternatius. Gràcies a la connexió en satèŀlit es podien realitzar directes, també el cinema CINC (Cinema Infantil en Català) o el cicle “Una nit amb els clàssics”, organitzat conjuntament amb la llibreria La Cultural, entre molts d’altres actes i esdeveniments que ha acollit en aquest llarg temps la sala.

Des de l’anunci del tancament, a mitjans de desembre, Maria Olivella ha rebut nombroses mostres de suport. “La família Olivella ens sentim molt valorats i estimats a Vilafranca, i tenim la sensació que la feina s’ha fet bé”, raona Olivella, que va rebre diverses sorpreses el dia del tancament. D’una banda, la iniciativa particular de diverses persones cinèfiles que van omplir un llibret amb dedicatòries, recull que li va entregar a la mateixa sala un personatge vestit d’astronauta emulant la pel·lícula 2001: Una Odissea de l’espai, de Stanley Kubrick. A banda, els companys de sala, el Francesc i l’Anna, van preparar un vídeo d’uns cinc minuts on es feia un homenatge a la trajectòria del cinema. “Va ser molt emocionant i una gran sorpresa”, diu Olivella, que clou: “He pogut veure l’afecte que el públic vilafranquí ha tingut cap a la família Olivella”. “Marxo satisfeta i orgullosa de la feina que s’ha fet en tota aquesta llarga trajectòria”, afirma.

També et pot interessar

Comentaris