Joves amb hort

D’esquerra a dreta, Biel Esteve, Pol Peñafiel, Adrià Pujol, Biel Gallego, Pol Gallego, Gerard Gisbert i Jan Valls, membres del projecte “l’Hortet” de Sant Pere de Riudebitlles
10/01/2022 - 16:49h

Un grup de nois d’entre 15 i 19 anys de Sant Pere de Riudebitlles cultiven un terreny de manera ecològica i en venen els productes

Es diuen Biel Esteve, Pol Peñafiel, Adrià Pujol, Biel Gallego, Gerard Gisbert i Jan Valls i són set joves d’entre 15 i 19 anys de Sant Pere de Riudebitlles que estan cultivant de manera ecològica un hort del municipi, assessorats per gent gran del poble.

El projecte, anomenat “L’Hortet”, va començar a caminar coincidint amb el postconfinament més dur de la pandèmia, ja que alguns dels nois tenien una cabana en un terreny i van començar cultivar-hi un hort petit. Al cap d’unes setmanes van veure que els estava quedant petit i van ampliar l’hort al terreny del costat, però tampoc en van tenir prou.

PUBLICITAT

Així, van parlar amb l’Ajuntament per saber qui era el propietari d’un altre terreny (molt més gran) del municipi. El consistori els va facilitar el contacte del propietari, que els va cedir l’espai.
Segons explica Biel Gallego, durant tots aquests mesos hi han plantat aliments de tota mena, sempre de manera ecològica, i ho han fet també gràcies a un dels joves, que tenia màquina de llaurar i alguns coneixements d’horticultura, a banda d’ajuda externa de persones del municipi. “Ell és qui en sabia més, i la resta n’hem anat aprenent”, afirma Gallego.

Aquesta experiència ha anat creixent, de manera que ara venen els productes a gent del poble, ja que formen part de l’associació de joves de Sant Pere i gestionen les ventes a través d’aquesta entitat.

“El que fem és portar-los aliments de quilòmetre zero, i això els veïns i veïnes ho valoren molt. Hem tingut una resposta fantàstica”, apunta el jove de Sant Pere. Per establir els preus de les hortalisses es van fixar en el valor que tenien en el mercat: “Vam mirar els preus dels tomàquets i, com que els nostres són ecològics, vam decidir posar-hi 10 cèntims més”. De moment dediquen els recursos que guanyen a comprar planter i productes per mantenir l’hort, però no descarten permetre’s algun caprici, com “anar a sopar”.

Preguntats per possibles projectes de futur, els joves reconeixen que ara mateix gestionen l’hort en el seu temps lliure i com a activitat purament d’oci, però que l’any vinent potser faran un pas més i s’hi dedicaran de manera més professional, almenys algun d’ells.

Comentaris