Vilafranca aprova el pressupost amb el vot en contra de l’oposició

Vinseum s’emporta bona part dels diners destinats a inversions per a l’any vinent a Vilafranca
22/12/2021 - 15:35h

ERC, CUP, VeC i Cs volen més recursos per a habitatge i igualtat, una nova biblioteca i la reforma de l’antic hospital, entre altres

El govern de Vilafranca va aprovar al ple de dimarts un pressupost per a l’any vinent que arriba als 59.919.189 euros. Però ho va fer sol, ja que tota l’oposició va votar-hi en contra i la majoria va criticar el que ells consideren una falta de diàleg per part de l’equip de govern.

El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, va apuntar que es planteja com un any d’execució de molts projectes que s’han estat treballant durant el 2021. Un dels grans objectius és garantir la qualitat dels serveis municipals. El pressupost 2022 incrementa un 6,8% de la despesa corrent de l’Ajuntament per assegurar el manteniment dels serveis municipals i reforçar les àrees més afectades per la crisi.

Així, l’àrea de drets socials, que inclou Serveis Socials, Gent Gran o atenció a la dependència, es dota amb una despesa suplementària del 10% i es converteix en l’àrea que més ha incrementat el seu pressupost respecte l’any passat.

L’eficiència i la reducció de la despesa interna, el manteniment d’un deute baix de l’Ajuntament per evitar hipotecar les generacions futures, així com una càrrega fiscal baixa, són altres línies mestres del pressupost 2022.

Tot i que no serà un any de grans obres, les inversions s’enfilaran fins als set milions d’euros. Pel que fa a les inversions més destacades, es preveuen 2 milions per a Vinseum com a inversió més abundant en un sol equipament i que permetrà tirar endavant el projecte museogràfic. També es preveu una partida de 700.000 euros com a aportació municipal per tirar endavant el Viver de Cellers.

PUBLICITAT

El consistori també preveu uns 1,2 milions d’euros en millores a l’espai públic, amb una part destinada als projectes del Pla d’Intervenció Integral al Centre i el carrer Comerç-PIICC, que preveu inversions a tots els barris, així com 2,5 milions d’euros en diferents millores a la xarxa d’aigües i clavegueram.

L’oposició vota en contra
Per part de Ciutadans, el seu regidor, Eladio Garcia, va criticar diferents aspectes del pressupost, com ara que no contempli la creació de noves places de policia local, que inverteixi insuficientment en polítiques d’habitatge i que no es reservin diners per fer una nova comissaria per la Policia Local, entre altres aspectes.

Des de Vilafranca en Comú Montse Romagosa també va anunciar el seu vot en contra i va demanar que s’inclogui en els pressupostos una partida per a l’estudi dels usos de l’antic hospital i per al projecte de la nova Biblioteca Comarcal de Vilafranca, i que s’ampliïn els recursos destinats a habitatge social i de lloguer, a la millora de l’espai públic, a la cultura i a les entitats animalistes.

Des de la CUP consideren que els comptes proposats pel govern “són continuistes i queden lluny de donar una resposta a les necessitats de la ciutadania”. Per part del regidor cupaire Noel Viñas, els pressupostos “no estan a l’altura del moment i volen només una Vilafranca d’aparador”. Els cupaires critiquen uns comptes que creuen que estan “totalment allunyats dels nostres pilars bàsics com ara la participació ciutadana, els drets socials i la igualtat.

d’ERC Pere Sàbat va lamentar “haver de votar-hi en contra” però va afirmar que els pressupostos “es queden curts”. Sàbat va fer un símil que creia que era oportú: els pressupostos són com el GPS del govern, que diuen on van, i el govern el té desactivat i no hi ha cap mena de rumb ni pla estratègic”. Segons Sàbat, des d’ERC se senten “decebuts” per no haver arribat a cap acord amb el govern, tot i que, segons ell, han “allargat la mà”.

Per part del govern, Francisco Romero va afirmar sentir-se “orgullós” dels pressupostos, tot i que va reconèixer que l’ideal seria “que hi hagués més recursos”. Malgrat tot, va assegurar que són uns pressupostos que aposten per un model públic “que no és només pedra” sinó que “lluita per la igualtat d’oportunitats”.

Romero va posar en relleu la capacitat del govern de trobar “projectes motor” que tenen repercussió en diferents àmbits de forma transversal, com és el cas del Vinseum o del PIICC, i el fet de planificar el futur amb instruments com el Pla d’Habitatge, el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible o el mateix PIICC, que permeten abordar nous projectes com la nau del carrer Comerç on s’ubicarà el Viver de Cellers, per al qual ja s’ha obtingut la cessió anticipada per part de la propietat, amb més de 1.400 m2.

Finalment, Aureli Ruiz va respondre algunes de les crítiques afirmant: “Els diners són els que són, i no podem gastar més del que s’ingressa. Estem en una situació no normal i hem d’executar projectes per front les necessitats actuals”.

Tot i no convèncer l’oposició, l’alcalde Pere Regull també va voler intervenir apuntant que no és cert que el govern no tingui cap rumb”: Tenim molt clar on anem, i el que cal és una aposta per activar la ciutat, i per això calen inversions pensant-hi també com un pla de futur”.

També et pot interessar

Comentaris