L’aviram i el vi del Penedès es reivindiquen a la Fira del Gall

Tana Collados durant el pregó de la Fira del Gall 2021 a VInseum. (FOTO: TONI GALITÓ)
17/12/2021 - 19:07h

Vilafranca acull aquest cap de setmana la 357a edició de la tradicional mostra d’aviram, gastronomia i vi de qualitat

Vilafranca ja ho té tot a punt per acollir aquest cap de setmana una nova edició de la Fira del Gall. La mostra recupera enguany el seu format habitual després d’un any marcat per les restriccions de la pandèmia de la Covid-19.

La 357a Fira del Gall, que se celebrarà demà dissabte i diumenge, inclourà tots els espais tradicionals (Mercat d’Aviram, la Mostra Gastronòmica, el Celler Penedès i el Mercat d’Artesania), que han convertit aquest històric esdeveniment en un destacat punt de trobada per als amants de la gastronomia de proximitat i els vins més exceŀlents.

La Fira del Gall 2021 torna enguany al parc de Sant Julià, on hi haurà la majora d’espais habituals de la mostra. A la plaça de venda d’aviram és on es concentrarà l’essència de la mostra. Durant tot el cap de setmana, en horari de matí, s’hi podrà comprar gall del Penedès amb IGP i tota mena d’aviram de pagès (galls, pollastres, capons i ànecs). Com és usual, la mostra disposarà d’un servei d’escorxador perquè els visitants es puguin endur les peces d’aviram a punt per cuinar. El servei serà gratuït.

La plaça de la gastronomia serà un dels altres epicentres de la fira. S’hi podran degustar una quinzena de plats d’aviram, molts d’ells elaborats amb Gall del Penedès amb IGP. Els restaurants que hi participaran oferiran propostes culinàries a preus que van dels 7 € fins als 10,5 €. També hi haurà vins blancs, de la DO Penedès que es podran maridar amb les degustacions per 2 € o 2,5 €, depenent de la referència. El preu del tiquet d’accés a la mostra gastronòmica serà de 6 €, i inclourà una copa de vi commemorativa, brou d’aviram, pa, garlanda, catànies i cafè. L’horari de la mostra serà de 9 a 15 h el dissabte, i de 10 a 15 h el diumenge.

PUBLICITAT

A la plaça del vi és on s’ubicarà el Celler Penedès. Enguany el Celler Penedès pren forma de Winebar i on es podran tastar còmodament les referències que es presentaran a la mostra. La plaça del vi estarà oberta dissabte de 9 a 15 h i de 17 a 21 h, i diumenge de 10 a 15 h. Els preus dels tiquets seran diversos i van des dels 13 € el paquet per a dues persones (inclourà tres tiquets degustació, dues copes de regal, una safata d’embotit i formatge i una bossa de patates) fins a 2,5 € la degustació de vi.

Més novetats

A més del Winebar, la Fira del Gall presenta coma novetat destacada la Gastrobotiga, on es podrà trobar tota l’oferta gastronòmica i vinícola de la Fira llesta per endur-se-la a casa. L’espai estarà obert dissabte de 9 a 15 h i diumenge de 10 a 15 h.

Una altra de les novetats importants que presentava la mora, el Campionat d’Espanya d’avicultura, columbicultura i cunicultura de raça, s’ha hagut de suspendre a conseqüència de la crisi sanitària. També s’ha suspès la XII Concurs de Raça Gallines Penedesenca Memorial Amadeu Francesch.
Com és habitual, a banda dels espais tradicionals de la Fira del Gall, la mostra comptarà amb un ampli reguitzell d’activitats complementàries que es poden consultar al web de la Fira del Gall.

Pregó reivindicatiu

El tret de sortida a la mostra el va donar dimecres el pregó de la periodista gastronòmica Tana Collados, que va tenir lloc a Vinseum. Collados va destacar en la seva intervenció la importància dels productes de proximitat i la gran vàlua que tenen els aliments de qualitat per reivindicar cada territori.


Tana Collados es va declarar una fervent consumidora de gall del Penedès amb IGP. “A casa, el capó o el pollastre al forn amb un bon cava o escumós no falten mai a taula per Nadal”, ha assegurat Collados, que ha animat a consumir aquest tipus de productes també la resta de l’any.

La regidora de Turisme de Vilafranca del Penedès, Dolors Rius, va ser l’encarregada de donar la benvinguda als assistents, remarcant la importància d’una mostra centenària com la Fira del Gall. “Estem molt orgullosos d’un esdeveniment que perdura amb el producte de proximitat com a bandera”, va assegurar la regidora.

L’acte també va comptar amb la presència de l’alcalde Vilafranca del Penedès, Pere Regull, que va remarcar la gran resiliència que ha demostrat amb el pas del temps la Fira del Gall, i va reivindicar la tradició de la mostra centenària davant un món “cada vegada més globalitzat”, va dir.

“El primer que hem de fer és consumir nosaltres gall i vi de casa, i després demanar a la resta que ho faci”, va reblar l’alcalde, remarcant la importància de consumir productes de la terra per evitar que desapareguin.

També et pot interessar

Comentaris